Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

ŠOKANTNO OTKRIĆE! ALKOHOLNO PIĆE MOŽE DA ZAUSTAVI KARCINOM: ovaj napitak štiti telo od raka dojke

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Ova supstanca koja se nalazi u alkoholnom piću i namirnicama ima antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od demencije.

Izvor: Foto: Shutterstock

Poznato je koliko je alkohol opasan po zdravlje celog organizma, ali najnovija istraživanja dokazuju da jedno alkoholno piće može da spreči razvoj karcinoma dojke, piše Lepa & srećna.

Naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca pod imenom resveratrol može da ima određena antikancerogena dejstva. Ovu supstancu sadrži kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice. Osim na prevenciju karcinoma, ova supstanca usporava starenje mozga i smanjuje rizik od demencije. Najnovija istraživanja vršena na miševima dokazuju da resveratrol utiče na protein pod nazivom p53, a zabeležena je mutacija ovog proteina kod više od 50 odsto pacijenata koji boluju od raka dojke.

Ovaj protein treba da sprečava nastanak i razvoj malignih ćelija, ali ako mutira, gubi tu sposobnost i postaje štetan. Istraživanja dokazuju da supstanca resveratrol  iz crvenog vina sprečava mutaciju ovog proteina i smanjuje sposobnost širenja malignih ćelija raka dojke. Ove tvrdnje naučnici treba još dodatno da istraže, ali mnogi veruju da će supstanca iz crvenog vina biti važna u otkrivanju leka protiv opasne bolesti. Međutim, svako preterano uživanje u alkoholu je pogubno, pa stručnjaci upozoravaju da ne treba da pijete više od jedne čaše vina dnevno.

PROČITAJTE JOŠ.

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

KAKO DA SPREČITE RAK GRLIĆA MATERICE

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

Izvor: Foto: Shutterstock

ŽENE ŠOKIRANE OVIM OTKRIĆEM: da li su grudi nejednake veličine znak da se u telu razvija rak dojke?

Mnoge žene imaju grudi nejednake veličine, a naučnici otkrivaju kako je takvo stanje povezano sa rakom dojke, piše Lepa & srećna.

Iako se mnoge žene zabrinu kada u ogledalu vide grudi nejednake veličine, nauka ističe da ova pojava nije usko povezana sa rakom dojke. Stručnjaci ističu da je normalno da jedna dojka bude malo veća od druge. Ali, ako je razlika velika, treba da odete što pre kod lekara kako biste videli da li se oblik dojke menja zbog promena unutar tkiva.

Mnoge je šokiralo otriće da žene sa većim grudima imaju veći rizik od karcinoma dojke, dok se asimetričnost retko kad povezuje sa ovim opasnim oboljenjem. Asimetričnost grudi može da upućuje na ciste u dojci, fibrozu dojke i na normalne varijacije masti. Važno je da redovno radite samopreglede i idete na ultrazvučne kontrole dojke najmanje jednom u godinu dana. 

PROČITAJTE JOŠ:

OVA NAMIRNICA SPREČAVA RAK DOJKE

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

OVU HRANU JEDITE 4 PUTA NEDELJNO ZA BRZO MRŠAVLJENJE

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije