Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

U SRBIJI VOLE DA GA JEDU, A NE ZNAJU DA ŠTITI TELO OD KANCERA: ovo voće sprečava opaku bolest

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Ovo voće je prirodni lek i izvor vitamina i antioksidanasa koji štite naše telo od kancera i srčanih oboljenja.

Izvor: Foto: Shutterstock

Zdrava i uravnotežena ishrana najbolja je prevencija od opasnih oboljenja, ali malo ko zna da ovo voće sprečava razvoj malignih ćelija, piše Lepa & srećna.

Kupine sadrže visok nivo antioksidanata, kao što je antocijan. Antioksidanti pomažu ljudskom organizmu da se izbori protiv lošeg dejstva slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije, ubrzaju proces starenja i uzrokuju opasne bolesti, kao što su karcinom i srčana oboljenja.

Telo koristi antioksidante kako bi regulisalo štetu koju su napravili slobodni radikali, zato se preporučuje da u svom jelovniku obavezno imate lekovitekupine. Takođe, kupine su izvor vitamina K, sadrže vlakna, vitamin C i A i pozitivno utiču na mozak (bolja koncentracija i obavljanje kognitivnih funkcija).

PROČITAJTE JOŠ:

AKO IMATE OVO NA JEZIKU, HITNO IDITE KOD LEKARA

SAMO 1 KAŠIČICA OVOG ZAČINA TOPI SALO NEVEROVATNOM BRZINOM

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE CISTU NA BUBREGU

Izvor: Foto: Shutterstock

OVA PREVENTIVA OD KANCERA MOŽE DA BUDE I OPASNA: evo zašto ne smete da preterujete sa vitaminom D

Naučna istraživanja su dokazala da vitamin D može da smanji rizik od pojave i razvoja karcinoma, ali evo šta može da se desi ako uzimate previše tableta vitamina D, piše Lepa & srećna.

Kada smo izloženi sunčevoj svetlosti, u telu se stvara vitamin D, pa zato tokom zime mnogi pate od nedostatka ovog vitamina i uzimaju ga putem tableta. Vitamin D pozitivno utiče na zdravlje zuba, kostiju, mišića, a po nedavnim istraživanjiima dokazano je da sprečava pojavu i razvoj malignih oboljenja. Međutim, ako uzimate veću dozu vitamina D od dozvoljene možete da obolite od hiperkalcemije, odnosno povišenog kalcijuma u organizmu.

Povišen nivo kalcijuma u organizmu može da ošteti kosti, bubrege, uzrokuje srčana oboljenja, zapaljenje pankreasa, pa čak i da uzrokuje komu. Stručnjaci upozoravaju da odrasli ne smeju da uzimaju veću dozu vitamina D u odnosu na onu koja je propisana u uputstvu leka, odnosno da uzimanje više od 100 mikrograma može da bude opasno, osim ako vam lekar nije prepisao veću terapiju.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VEŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN D

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU

JABUKOVO SIRĆE LEČI BOL KOJI ZIMI MUČI POLA SRBIJE

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije