Ciste na bubrezima uglavnom ne dovode do opasnih komplikacija, ali ako se inficiraju, upale ili porastu mogu da uzrokuju nepodnošljiv bol i poremete funkciju organa, piše Lepa & srećna.

U odnosu na jednu cistu u bubregu, policistični i uvećani bubrezi mogu biti značajno opasniji i ugroziti rad bubrega. Nije utvrđeno šta uzrokuje cistu na bubregu, ali dokazano je da se uglavnom javlja kod osoba starijih od 40 godina i više su ovom oboljenju podložni muškarci u odnosu na žene.

Ciste uglavnom ne daju nikakve simptome dok ne postanu velike, pa na njih ukazuje: bol u donjem delu leđa, bol u gornjem abdomenu i kukovima, temperatura (ako je cista inficirana), krv u urinu i često mokrenje. Komplikacije nastaju i ako cista pukne, a može da izazove i opstrukciju urinarnog sistema. Ukoliko osećate neki od nabrojanih simptoma, hitno idite kod lekara i sprečite komplikacije.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA SPREČITE NASTANAK KAMENA U BUBREGU

OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

8 ZNAKOVA DA SE U TELU RAZVIJA RAK JETRE

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU: dijeta protiv bolesti bubrega

Simptomi koji ukazuju na kamen u bubregu su bol, često i otežano mokrenje i mučnina, a evo koja hrana može da prouzrokuje ovo oboljenje, piše Lepa & srećna

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠI KAPUTI I ZIMSKE JAKNE IZ ORMANA SEKE ALEKSIĆ (FOTO)

Kamen u bubregu se uglavnom javlja kod ljudi između 30 i 60 godina, a stvara se zbog povećanog prisustva određenih supstanci u mokraći, kao što su kalcijum, oksalati i mokraćna kiselina. Ukoliko ste već patili od kamena u bubregu ili želite da sprečite njegovu pojavu, onda morate u jelovniku striktno regulisati količinu hrane koja sadrži oksalate.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS

Namirnice bogate oksalatima su cvekla, čokolada, bobičasto voće, peršun, celer, badem, kikiriki i lešnik, proizvodi od soje, žitarice (ovsena kaša i pšenične klice), špargla i praziluk. Ove namirnice su bogate različitim mineralima i vitaminima koji su neophodni za zdravlje, pa ne treba da ih apsolutno izbacite iz jelovnika, već samo ograničite porcije i ne preterujete u njihovoj konzumaciji.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SVE LEČI JABUKOVO SIRĆE