Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio hemoterapiji i proširio se na druge organe izlečena je eksperimentalnim postupkom koji je podstakao njen imuni sistem, objavili su naučnici 4. juna 2018. godine.

Ona nema rak već više od dve godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Američkih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi imunoterapijski pristup za pacijente u završnoj fazi bolesti

Takozvana imunoterapija pokazala se već uspešnom kod nekih pacijenata obolelih od rakom pluća, grlića materice, leukemijom, rakom kože i bešike, ali uspeh kod raka creva, dojke i jajnika još nije zabeležen.

PROČITAJTE JOŠ: MAJKA JAČA OD KARCINOMA: Beograđanka iznela trudnoću i rodila zdrave blizance uprkos raku materice

Američki tim je u ovom slučaju ekstrahovao limfocite iz pacijentkinje Džudi Perkins, modifikovao ih u laboratoriji i zatim ih vratio u telo.

Perkins se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila kada je imala 49 godina, nakon nekoliko neuspešnih tretmana, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu ''Nature Medicine''. Rak se tada već proširio na razne delove tela, uključujući jetru.

Funkcija imunog sistema je da neutrališe neželjena strana tela poput ćelija raka. Ali, u tome nekad ne uspeva, često zbog toga što ne prepoznaje ćelije raka koje sadrže DNK pacijenta.

Imunoterapijom se odbrambene ćelije "treniraju" da prepoznaju bolest i bore se protiv nje.

U ovoj studiji naučnici su uzeli limfocite iz tumora, a potom ih skenirali da bi pronašli specifične vrste koje reaguju na ćelije raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u telo.

U osvrtu na istraživanje objavljenom u časopisu, stručnjak Laslo Radvani iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istakao je da je odgovor pacijentkinje na tretman za rak dojke u tako naprednoj fazi bio "bez presedana".

PROČITAJTE JOŠ: OVI PESTICIDI IZAZIVAJU RAK I RAZARAJU ENDOKRINI SISTEM A IPAK SE PRODAJU U SRBIJI: evo na kom voću i povrću se ovi pesticidi najduže zadržavaju

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alen Melčer takođe je istakao da je ovaj slučaj fascinantan i uzbudljiv.

Ovaj rad "pokazuje kako moć imunog sistema može biti iskorišćena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka", zaključio je Melčer.

Izvor: National geographic