Promene na jeziku najčešće su bezopasne, takve su na primer fistule ili afte, ali malo ko zna da mogu ukazivati i na ozbiljne bolesti, piše Lepa & srećna.

Najčeće su promene crvenkaste ili su bele boje, a neke su čak bolne i krvare. Iako ne osećate bol, važno je da posetite lekara kako bi se utvrdio uzrok pojava promena  i kako bi se prepisala odgovarajuća terapija. Neke izrasline na jeziku mogu da nastanu zbog povrede ili opekotine, ali i zbog različitih infekcija, virusa i hroničnih oboljenja.

Bolesti na koje mogu da ukazuju izrasline su: herpes, rak krajnika, alergije, rak jezika, sifilis, tuberkuloza, kandida u ustima i papilitis. Nema razloga za paniku, jer je rak jezika retka bolest, a izrasline uglavnom  nastaju zbog povreda i iritacije. Ali, iako su najčešće benigne, važno je da obavite medicinske analize. Ako se utvrdi da su izrasline bezopasne, onda sprečite njihovu novu pojavu strogom higijenom usta, ređe jedite začinjenu, toplu i kiselu hranu, izbegavajte alkohol i uzimajte dovoljno vode.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO SU ZNAKOVI DA SE U STOMAKU RAZVIJA OPASAN TUMOR

OVE 2 NAMIRNICE SPREČAVAJU SRČANI UDAR I RAK

DA LI KOPRIVA MOŽE DA UNIŠTI ĆELIJE RAKA

AKO GUBITE ČULO MIRISA, PRETI VAM OPASNA BOLEST: hitno idite kod lekara ako više ne osećate mirise

Testirajte svoje čulo mirisa, a ukoliko je oslabljeno ili više uopšte ne osećate miris, postoji rizik od opasnog oboljenja, piše Lepa & srećna.

Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj dokazuje da osobe, naročito starije osobe od 65 do 74 godine, koje imaju oslabljeno čulo mirisa imaju povećan rizik da obole od demencije. Mnogi smatraju da je gubljenje kognitivnih sposobnosti, poput gubitka pamćenja, otežanog razmišljanja i odlučivanja normalan proces starenja, ali to su i početni simptomi demencije

Olfaktorna disfunkcija ili anosmija predstavlja gubljenje čula mirisa, a istraživanja ukazuju da ovako možete na vreme otkriti demenciju i uzimanjem prepisane terapije sprečićete da se simptomi naglo pogoršaju. Demencija se uglavnom javlja kod starijih ljudi, zato oni što pre treba da se obrate lekaru ukoliko više ne osećaju mirise kao pre.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAŠTO TREBA DA JEDETE LJUTE PAPRIČICE

DNEVNA DOZA OVOG LEKA KOŠTA 15 DINARA I SPREČAVA OPAKU BOLEST

OVA NAMIRNICA LEČI GASOVE I NADUTOST - POTREBNA JE SAMO 1 KAŠIKA DNEVNO