Naš portal je 11. juna 2018. objavio članak pod nazivom "PILETINA PUNA HORMONA IZAZIVA PRERANI PUBERTET: kako prepoznati meso od kojeg dečacima rastu grudi", ali je analiza fekt-čekera dokazala da se ovde radi o netačnim tvrdnjama, koje ovom prilikom ispravljamo.

U tekstu se tvrdilo kako je brza hrana, pogotovo meso koje jedemo puno hormona i krivac za prerani ulazak dece u pubertet.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci, a ne postoje dokazi i nijedna studija ne kaže da brza hrana puna hormona izaziva rani pubertet. Izvinjavamo se čitaocima ako smo ih doveli u zabludu.

Pubertet je period u kojem telo deteta počinje da se menja i razvija kako bi dostiglo se*sualnu zrelost i bilo spremno za reprodrukciju. Počinje kada deo mozga pod nazivom hipotalamus počne da proizvodi hormon gonadotropin (GnRH), koji stimuliše drugi deo mozga, hipofizu, da proizvodi luteinizirajući i folikulostimulirajući hormon. Ova dva hormona putuju u polne organe, koji potom počinju da oslobađaju polne hormone, odnosno estrogen i testosteron, što dovodi do pojave znakova puberteta.

Devojčice započinju pubertet otprilike dve godine ranije nego dečaci, što objašnjava njihov “stariji” izgled u tom periodu u odnosu na dečake istih godina. Dečaci u proseku započinju pubertet između devete i četrnaeste godine, a devojčice između osme i trinaeste. Fizičke i emotivne promene, pak, počinju i razvijaju se drugačije i u drugačijem vremenskom okviru za svako dete.

Početak puberteta pre osme godine za devojčice, odnosno devete za dečake, naziva se preuranjenim pubertetom, a može se javiti iz niza razloga, uključujući radijaciju, tumore i abnormalnosti na mozgu, moždane infekcije ili traume, genetske poremećaje, poremećaje nadbubrežne žlezde ili teške hipotereoze.