Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO STARI LJUDI NAJČEŠĆE UMIRU OD POVREDA: 1 tableta može da spreči takvu smrt

Padovi su najčešći uzrok smrti od povreda kod starih ljudi, ali od kobnih posledica možete da se zaštitite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povrede pri padu mogu da budu veoma opasne za starije ljude, a evo koja tableta može da vas zaštiti od kobnih posledica padova, piše Lepa & srećna.

Povrede i prelomi kostiju sporije zarastaju kod starijih ljudi, pa padovi često uzrokuju operacije, težak oporavak, pa čak i smrtan ishod. Prema američkom istraživanju, svaka treća osoba starija od 65 godina bar jednom padne u kući, a dve trećine njih će sigurno pasti ponovo! Istraživanja pokazuju da žene posle pada uglavnom imaju teže povrede, dok je kod muškaraca češći smrtan ishod.

Stručnjaci ističu da uzimanje vitamina D može sprečiti padove, zbog blagotvornog delovanja na mišiće, držanje tela i centralni nervni sistem. Ako i do pada dođe, prelomi zarastaju brže ako nema manjka vitamina D. Od manjka često pate baš stariji zbog manjeg izlaganja Suncu ili slabog mehanizma stvaranja vitamina u telu. Zato se savetuje 1 tableta vitamina D dnevno, naročito ako pate od osteoporoze.

PROČITAJTE JOŠ:

OVAJ VITAMIN SPREČAVA RAK, A MNOGIMA NEDOSTAJE

KAKO DA SPREČITE RAK CREVA

OVO TREBA DA JEDE SVAKA ŽENA U MENOPAUZI

  Izvor:

AKO VAS BOLE LEĐA, VRAT ILI ZGLOBOVI: dnevna doza ovog lekovitog ulja košta samo 4 dinara

Ako osetite bol u leđima, najverovatnije vas boli lumbalna kičma ili, kako se kaže u narodu, krsta, piše Lepa & Srećna. Prema statistici, taj bol obično ne ukazuje na značajan problem i može se izlečiti promenom stila života.

To uključuje vežbanje, češću šetnju, gubitak viška kilograma ali i odgovarajuće dodatke ishrani.

Od suplemenata, lekari preporučuju riblje ulje koje sadrži esencijalne omega-3 masne kiseline, a dnevna doza košta svega 4 dinara. Ovo je zdravija alternativa antizapaljenskim lekovima koje mnogi bolesnici uzimaju. Istraživači tvrde da se kod pacijenata posle dve nedelje može bar smanjiti doza lekova protiv bolova, a mesec dana po uključivanju ribljeg ulja u terapiju, 60 odsto njih je potpuno prestalo da uzima lekove. 

Doktori naglašavaju da riblje ulje ima još jednu prednost u odnosu na antiinflamatorne lekove - ne izaziva čir na želucu, kao ni rizik od srčanog ili moždanog udara što ovi lekovi mogu izazvati, naročito ako se uzimaju u velikim dozama. Uz sve to, pozitivan efekat ribljeg ulja navode i pacijenti koji su patili od bolova u zglobovima.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ:

KADA TAČNO TREBA DA JEDETE DA BISTE SKINULI VIŠAK KILOGRAMA

KAKO DA RAZLIKUJETE BEZOPASNI MLADEŽ I OPASNI MELANOM

KAKO DA BRZO SMRŠATE BEZ DIJETE I VEŽBANJA

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije