Najveći organ našeg tela je koža. Ona ima površinu od 1,5 do 2 kvadratna metra i težinu od 10 do 20 kilograma.  Svaki centimetar kože ima oko dvadeset lojnih žlezdi, sto znojnih žlezdi, četiri metra nerava, jedan metar krvih sudova, oko 5000 seznornih korpuskula i prosečno pet dlaka.

Mladeži (naevus-i) su doborćudne okruglaste promene na koži tamnije prebojene od okolne kože. Nekada su u nivou kože, pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde hrapave površine sa bojom od svetlo kestenjaste do tamno braon. Sreću se u svim uzrastima, tako da nema osobe koja posle tridesete godine života nema između 10 i 40 mladeža. Obično su prisutni na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao pločaste svetlo do tamno kestenjaste formacije na koži lica, trupa i ekstremiteta, s tim da ni kosmati deo glave nije pošteđen. 

Mladeži su uvek bili znaci raspoznavanja, poput obeležja koja koži daju lični karakter. Neki mladeži su i privlačni, sastavni su deo šarma ili zavodljivosti. Kao na primer, šarmantni mladež Sindi Kraford

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA KRVNA GRUPA OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: evo koja krvna grupa koju prima

Korisno je znati

Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlozi za to su saznanje da je opasni melanom, najteži oblik raka kože, nekada vrlo sličan bezopasnim mladežima i prusustvo neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podseća na mladež.

Upravo zbog toga dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože. 

Međutim, bezopasni mladež i opasni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika. Bezopasni mladeži su nakupnine melanina (ćelija tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju). Ćelije melanoma, pak, imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože. Te ćelije mogu da se razmnožavaju i na bezopasnim mladežima. Na sreću, razmnožavanje ćelija odvija se sporo. Pre nego što se melanom rašiti u dublje slojeve kože, potrebno je da prođe dosta vremena. 

Naravno, nipošto ne znači da će svaki mladež koji imamo da se pretvori u zloćudni tumor. Većina mladeža je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da se jedan na 100.000 pretvara u melanom. Ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem...), treba ga operativno ukloniti. Međutim, pre odlaska kod lekara mledeže možete ispitati i jednostavnim samopregledom. To, naravno, nije pouzdan metod, ali ćete barem donekle bolje upoznati svoje mladeže, a zatim stručno mišljenje potražiti u specijalističkoj ambulanti.

Neke države (Austrija, Švedska...) imaju posebne nacionalne programe u koje su uključeni besplatni pregledi i saveti za samopreglede.

Jednostavan samopregled

Pregledajte mladeže, jedan po jedan, uz pomoć navedenih uputstava koja će vam olakšati da razdvojite opasne od bezopasnih mladeža. Samopregled obavite u pet koraka, a zatim se u zavisnosti od rezultata, obratite specijalisti. 

1. Simetričnost mladeža

Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste. 

2. Ivice mladeža    

Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste. 

3. Boja mladeža

Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Jako tamni mladeži, gotovo crni, razlog su za odlazak kod lekara specijaliste. 

4. Veličina mladeža

Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama. 

5. Promene mladeža

Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled. 

Samopreglad ispred ogledala

Mladeže treba pregledati pažljivo i strpljivo jer je to jedini način da vam nijedan mladež ne promakne. Stanite ispred ogledala, pri ruci držite navedena uputstva i analizirajte svoje mladeže. 

Počnite od lica i pregledajte kožu od čela pa sve do stopala. Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema napred i pregledajte unutrašnju stranu ruku. Pregledajte najpre levu, a zatim desnu stranu vrata, kožu iza ušiju, ramena, struk, bok, leđa, zadnjicu, bedra. Poslužite se mali ogledalom i okrenite ga tako da svoj odraz vidite u velikom ogledalu. Sedite i pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Proverite kožu među prstima i oko noktiju. Pregledajte polni organ i na kraju kožu poglavine. 

Kliknite OVDE da pročitate kako se obavlja pregled mladeža na klinici!

PageBreak

Kod lekara    

Pregled

Važno je da sve sumnjive promene što pre prijave lekaru, jer će on pažljivo pregledati mladeže a sumnjive mladeže posmatraće i posebnom lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje a daje vrlo pouzdane pokazatelje. 

Dermoskopija predstavlja metodu kojom uz pomoć specijalnog aparata (dermoskopa), sa uveličavajućim staklom i sopstvenim izvorom svetla, posmatraju promene na koži. Širom sveta unazad petnaestak godina razvija se metoda koja u taj pregled uključuje i digitalnu tehniku fotografije, koja omogućuje kompjutersku obradu slike. Na taj način omogućeno je uveličavanje slike od 20 do 180 puta i znatno bolja vizuelizacija detalja koji su nevidljivi golim okom. Posebni računarski protokoli i programi za analizu omogućavaju da se sa velikom preciznošću zaključi o kakvoj vrsti promene se radi i da se na osnou toga prelože dalji postupci. 

Kod osoba sa velikim brojem pigmentnih promena na telu dermoskopija pomaže o donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni. U tim slučajevima savetuje se njihovo preventivno otklanjanje koje je vrlo jednostavno. 

Ukoliko nema indikacija za operativno lečenje, dermoskopski snimci se čuvaju u računaru i predstavljaju trajni dokument koji služi za kasnije upoređivanje sa kontrolnim snimcima kroz određen period vremena. Dermoskopija je korisna i kod dece u razvoju kada često nismo sigurni da li je porast mladeža posledica nekih promena ili posledica normalnog rasta i razvoja. 

Dijagnoza

Adekvatnim pregledom utvrdi se otprilike 95% melanoma. Nakon postavljene dijagnoze promenjeni mladež se odstranjuje, a ako se to učini u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno. Kod žena se melanom najčešće javlja na nogama (47%), a kod muškaraca na leđima (43%).

Ukoliko neko želi da ukloni mladež bez obzira što on nema gore navedene rizične kriterijume to može da učini i čisto iz estetskih razloga. Bez obzira na to da li se radi o estetskom ili uklanjanju zbog nekog faktora rizika, obavezno se odstranjeni mladež šalje na patohistološku analizu. 

U našem narodu postoji strah od mladeža, koji je posledica vekovnog negativnog iskustva sa njihovim „diranjem“. Međutim, savremeni način hirurškog otklanjanja mladeža ne predstavlja „diranje“ mladeža, jer se oni otklanjaju u celini, sa zaštitnim rubom zdravog tkiva. Na ovaj način ne postoji mogućnost da mladež „proradi“. 

Veliki problem predstavljaju mladeži koji su „proradili“ odnosno postali zloćudni. Kod ovako promenjenih mladeža rano operativno lečenje daje dobre rezultate. Iz tog razloga bitno je da se bilo koja promena na mladežu (rast, promena boje, svrab, povreda..) odmah registruju i izvrši pregled od strane specijaliste. 

Zaštitite decu od preteranog izlaganja suncu!

Naučna istraživanja potvrđuju da je opasnost od melanoma veća kod osoba koje su u detinjstvu imale jake opekotine od sunca. Zato, pripazite na decu. I u popodnevnim satima trebalo bi da budu u hladu, a kada se igraju na suncu, morate ih zaštititi kapom, pamučnim majicama, platnenim pantalonicama i kremama s visokim zaštitnim faktorima. 

Kad ultraljubičasti zraci dospevaju do površine kože, organizam počinje da se brani od radijacije. Melanociti proizvode pigment melanin, koji nam obezbeđuje lepu bronzanu boju zbog koje smo spremni satima da provedemo na suncu. Ali, to se ne dešava odmah. Prvo dolazi do pripreme gornjeg sloja kože u vidu širenja mreže sitnih kapilara i pojave crvenila. Crvenilo kože ukazuje da je koža primila svoju dozu zračenja za taj dan. Svako dalje izlaganje suncu dovodi do opekotina, a to je singal za uzbunu. 

PROČITAJTE JOŠ: SRČANI ZASTOJ UBIJA ŽENE U MENOPAUZI: obična šetnja čuva zdravlje, evo koliko minuta nedeljno je dovoljno za duži život

Stoga treba imati na umu da prvi kontakt sa suncem mora da bude kratak, maksimum deset-petnaest minuta, kako bi melanociti stigli da se spreme za odbranu kože od sunčevih zraka. 

Sunce je najopasnije za osobe sa izrazito svetlom kožom koja lako izgori i teško potamni. S obzirom da sunce pospešuje razvoj mladeža, najbolje je da preduzmete mere opreza. 

Takođe, najnovija istraživanja govore da su melanomi i tumori kože češći među višim društvenim slojevima, što se objašnjava time da osobe s visokim prihodima mogu sebi da priušte odmor u toplijim krajevima čak i izvan sezone. Nepripremljena koža tako prelazi s blagog zimskog na tropsko sunce pa lako dolazi do opekotina čime je povećana opasnost pojave melanoma. 

ZAPAMTITE

1.    Strah od mladeža nije bezrazložan, ali ne smete dozvoliti da vas on parališe.

2.    Pravoremeni pregled i eventualno hirurško otklanjanje mladeža eliminisaće svaku mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože. 

3.    Ne plašite se da uklonite mladež ukoliko predstavlja estetski problem ili je na mestu sa nezgodnom lokalazacijom pa ga povređujete.

4.    Sunce i genetska predispozicija su jedini pravi faktor rizika za mladež, zato ga uklonite da ne biste brinuli.

5.    Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno, savremene metode i iskustvo demantuju.

Tekst: pukovnik prof. dr Boban Đorđević

Izvor: VMA