Ako svakog dana po nekoliko sati gledate u ekran računara ili telefona rizikujete da dobijete astenopiju, piše Lepa & srećna.

Astenopija ili brzo zamaranje očiju podrazumeva neprijatan osećaj u očima, bol, crvenilo, umor ili dupli vid, a kako biste sprečili ovo oboljenje potrebno je da znate za pravilo 20-20. Ovo pravilo podrazumeva da na svakih 20 minuta rada pred ekranom napravite pauzu od 20 sekundi, a tokom pauze treba da fokusirate pogled na jednu stvar koja je otprilike udaljena od vas oko 6 metara. 

Podesite alarm na 20 minuta i probajte ovu super pauzu za oči, a ukoliko je blizu vas  prozor, fokusirajte se na jednu stvar i odmorite oči od ekrana. Takođe,  možete odmoriti i tako što ćete nakon 20 minuta rada zatvoriti oči na 20 sekundi. Ne zaboravite da vam stručnjaci podese odgovarajuće osvetljenje na ekranu računara i posavetujte se sa oftamologom po pitanju korišćenja veštačkih suza. 

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE ZNAK DA IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK

GLAVNI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK JAJNIKA

ŠTA OSMEH GOVORI O ZDRAVLJU VAŠEG ORGANIZMA: evo kako zubar može da vam spase život

Način na koji se smejete govori puno o vašem temperamentu, ali i o zdravlju celog organizma, piše Lepa & srećna.

Nemojte da idete kod zubara samo kada vas zabole zubi ili vam se ne dopada njihov izgled, već radi kontrole celokupnog zdravlja. Medicinska istraživanja dokazuju da pregled kod stomatologa može da otkrije bolesti različitih organa. Tako je, na primer, krvarenje desni jedan od simptoma za dijabetes tipa 2 ili znak koji upozorava na mogućnost srčanog udara

Pojačano krvarenje desni ukazuje da u telu postoji opasna upala, a često je simtom i za poremećaj u funkcionisanju creva. Takođe, škripanje zubima je znak da imate probleme sa spavanjem, bol u vilici, glavobolju, a mnogi pacijenti koji boluju od depresije, anksioznosti, nadutosti i sindroma nervoznih creva su takođe imali ovaj simptom. Zato kod zubara idite preventivno, a ne samo kada vas na to bol podseti.

PROČITAJTE JOŠ:

HIT MODNE KOMBINACIJE JELISAVETE ORAŠANIN (FOTO)

NAJLEPŠE CRNE HALJINE KOJE DOBRO STOJE SVAKOJ ŽENI

NAPRAVITE NAJLEPŠU KORPU ZA USKRŠNJA JAJA (VIDEO)