Vest da je uvezen paradajz iz Turske na čijoj ambalaži piše da „kora nije za jelo” obišla je Srbiju i izazvala veliku zabrinutost potrošača.

CEO TEKST O TOME PROČITAJTE OVDE.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja je zadužena za kontrolu voća i povrća na granici, saopštila je, međutim, da je paradajz koji je uvezla firma „Milić agrumi” iz Beograda bezbedan i da je prošao sve uvozne kontrole. Oglasio se i uvoznik koji tvrdi da je paradajz potpuno ispravan i da je greškom deklaracija namenjena agrumima završila na ovom povrću.   

PROČITAJTE JOŠ: KOJI RASAD SE NAJVIŠE ISPLATI GAJITI U SRBIJI: ovo su cene za rasad paprike, paradajza i krastavca u 2018. godini

Paradajz sa spornom deklaraciju uvezen je iz Turske 24. marta 2018. gdodine, i to u količini od 21,7 tona. Granični fitosanitarni inspektor je posle obavljenih analiza 29. marta doneo rešenje o dozvoljenom uvozu i stavljanju u promet.

PROČITAJTE JOŠ: UKUSAN DOMAĆI PARADAJZ U VAŠOJ BAŠTI: kako se gaji organski paradajz, kad je vreme za setvu, koja đubriva i preparate za štetočine smete da koristite (SAVETI STRUČNJAKA + ORGANSKA BAŠTA)

Inspektori kažu da su tragom fotografije, objavljene na društvenim mrežama, koja je navodno snimljena na Kvantašu, proverili uvoznika, ali da na toj pijaci nisu pronašli paradajz sa etiketom koja je izazvala paniku među kupcima.  

Tekst: J. Antelj, I. Albunović

Izvor: Politika