Tuna u konzervi za mnoge je zdrav i hranljiv ručak na brzinu, ali malo ko zna da tunjevina zbog velikog sadržaja žive  može da uništi zdravlje. Zbog industrijskog zagađenja, živa se sve više taloži u organizmu dugoživućih riba. Ova toksična supstanca opasna je po zdravlje nervnog sistema, mozga, srca, bubrega i pluća.

Međutim, postoje dve glavne vrste tunjevine koje sadrže različitu količinu žive - prugasta tuna skipjack (lat. katwuwonus pelamis) i bela tuna Yellowfin (Thunnus albacares). 

Količina žive je 3 puta veća kod bele tune, pa se preporučuje da deca iznad 6 godina jedu porciju od 85 grama jednom mesečno, deca od 6 do 12 godina dve porcije od 125 grama, dok stariji, isključujući trudnice, mogu da jedu ovu tunjevinu 3 puta mesečno. Pritom, ženama se preporučuje porciju od 170 g, a muškarcima i do 225 grama.

Deci starijoj od 6 godina preporučuje se tri porcije tunjevine mesečno od po 85 grama, a starija deca i odrasli mogu slobodno da jedu konzervu prugaste tunjevine jednom nedeljno. Stručnjaci ističu da je najzdravija konzervisana riba losos, jer je bogat omega 3 masnom kiselinom, a ne akumulira živu.

Izvor: Lepa&Srećna