Raniji odlazak na spavanje pomaže kod terapije depresije i anksioznosti, otkriva novo istraživanje objavljeno 4. decembra 2014. godne u časopisu "Kognitivna terapija i istraživanje".

Za potrebe ovog istraživanja razvijena je skala takozvanih "jutarnjih" i "večernjih" tipova od ukupno 5 stepeni - definitivno jutarnji, umereno jutarnji, ni večernji ni jutarnji, umereno večernji i definitivno večernji tip - koji odlaze na spavanje u vreme po skali od 22 sata uveče (najranije) pa sve do 5 sati ujutru (najkasnije).

Istraživanje je pokazalo da osobe koje odlaze na spavanje kasnije imaju češće negativne misli i sklonost brigama nego oni koji se rano spreme za krevet. Ponavljanje negativnih misli istraživači, inače, definišu kao uporno negativno usredsređivanje na probleme i doživljaje koje osoba ne može da kontroliše.

Često se povezuje i sa depresijom, ali i sa opsesivno-kompulsivnim poremećajima. "Terapija koja se najlakše može prepisati svima koje muče negativne misli, a ne košta ništa, jeste upravo briga o redovnom spavanju i to u odgovarajuće doba noći", kaže istraživač Džejkob Nota sa Univerziteta Binghamton koji je učestvovao u ovoj studiji.

"Proučavanje veze između smanjenog broja sati spavanja i različitih psihopatoloških pojava već je pokazalo da tretman snom na klinici smanjuje simptome", kaže njegova koleginica na projektu Meredit Koulz. "Ako se naši nalazi potvrde, biće ovo potpuno novi pravac u lečenju osoba sa depresijom i anksioznošću."

Izvor: Lovesensa.rs