Opasnost od infekcija zimi se povećava čak nekoliko puta u odnosu na ostala godišnja doba. Iznenadićete se kad saznate šta vam sve može ojačati imunitet i pomoći da ostanete zdravi. Čuvar našeg organizma, imuni sistem, u akciji je 24 sata dnevno. Telo u svakom trenutku mora biti spremno da nas odbrani.

Zimi ima teži zadatak zbog pregrejanih prostorija, suvog vazduha u njima, slabiijeg kretanja.  Nismo ni svesna kakva se borba vodi na ulazu u naše telo i koliko se ono grčevito brani od nasrtljivaca kojima, nažalost, i mi pomažemo svojim načinom života.

Osim saveta tipa da treba redovno prati ruke, izbegavati okupljanja u zatvorenom prostoru, hraniti se zdravo i biti fizički aktivan, postoje i krajnje jednostavni ali efektni recepti za jačanje imuniteta. Izaberite jedan ili sve - i ove zime ostanite zdravi!

Štit od voća i povrća

Nutricionisti su otkrili šifru za snažan imunitet: pet vrsta voća i povrća dnevno, jogurt sa aktivnim probiotskim kulturama, proteini (piletina, jaja), zdrave masnoće (orašasti plodovi) i vitamin D (sunce i riba), omogućiće vam da se odbranite od napada virusa.

Smeh je lek

Kada se zasmejete tako da vas stomak zaboli i navru vam suze, to nije slučajna. Suze pokazuju da se limfni tok u vašem telu ubrzao i da ono brže izbacuje štetne materije. Da li ste znali da je jedan od razloga što je smeh od srca dobar za zdravlje to što on podstiče zdravu cirkulaciju limfe. U stvari, ovakav smeh bukvalno čisti i jača ceo organizam, a vaše limfne žlezde postaju spremnije za borbu protiv pravih neprijatelja  - virusa i bakterija.

Toplo-hladno

Sauna ili naizmenično toplo-hladno tuširanje pokreće odbrambene ćelije pod pretpostavkom da to redovno primenjujete. U saunu treba ići jednom nedeljno (kad nije epidemija), a noge od stopala do kolena svakodnevno treba tuširati naizmenično toplom i hladnom vodom.

Ugrejana stopala

Kada se iz šetnje po hladnoći promrzli vratite kući, stavite u lavor šaku osušenih trnjina i čaj od tamjana, a zatim ih prelijte toplom vodom. U tako pripremljenu kupku uronite stopala desetak minuta, a onda obujte debele vunene čarape. I ne zaboravite poznatu narodnu izreku. Čizma glavu čuva.

Snaga dodira

Tajna odbrambene snage organizma je u unutrašnjem miru i dodiru. Bilo da se grlite sa suprugom, detetom, prijateljicom, odete na masažu ili mazite kućnog ljubimca - dodir vas oslobađa od stresa, a kada vam je imuni sistem snažan, postajete skoro nedodirljivi za napade virusa.

Umereno sa stimulansima

Energetske napitke, gazirana pića i kafu trebalo bi da umereno pijete. Stimulativna sredstva poput kofeina i alkohola telu daju osećaj da mu nije potreban odmor i ujedno smanjuju delovanje odbrambenog sistema.

Dovoljno sna

Ne znači da zimu morate provesti u krevetu, jednostavno osluškujte znake koje vam šalje telo i udovoljite mu. Otkažite izlazak, sastanak, odlazak u kupovinu. A što se spavanja tiče, osim količine, važni su i kvalitet i redovnost, zato pokušajte i da svakog dana odlazite na spavanje i da ustajete u približno isto vreme.

Izvor: Lepa&Srećna