Vrlo jeftin i svima dostupan, kupus je namirnica na koju mnogi ponekad gledaju sa visine i izbegavaju u ishrani. Jedni se žale da dobijaju od njega gasove i osećaj nadimanja, drugima smeta miris kuvanja kupusa u kući a ne shvataju da izostavljanjem blagotvorne namirnice sa jelovnika čine sebi "medveđu uslugu". Kupus sadrži vitalno važne minerale i vitamine, kao i sastojke za koje naučnici čak još nisu do kraja sigurni kako deluju - ali deluju!

Za početak, kupus je izvanredan izvor vitamina C. Dok se mnogi žale kako je limun poskupeo, treba da znate da je samo 100 gr kupusa dovoljno da zadovolji dnevne potrebe organizma za ovim važnim pomoćnikom u borbi protiv virusa. I ne samo to! Drage dame, podsetite se da je vitamin C neophodan da bi se formirao kolagen te da od njega zavisi čvrstina vaše kože i gipkost mišića i tela. Zato je važno da jedete svež kupus barem tri puta nedeljno.

Kupus održava zdravlje sistema za varenje u dobrom stanju. Vlakna u ovom povrću su glavni izvor hrane za "dobre" bakterije kao što su Bifidobacteria i Lactobacilli. Ne zaboravite da zahvaljujući njima upravo u crevima i "nastaje" naš imunitet, a da će vlakna kupusa omogućiti i redovno pražnjenje i oslobađanje organizma od svih otpadnih supstanci. Zato jedite kuvanikupus barem jednom nedeljno.

Konačno, kupus igra ključnu ulogu u suzbijanju upalnih procesa u telu. To znaju sve mlade mame koje muče muku sa grudima, pa privijanjem obloga od kupusa konačno nađu olakšanje. Svi znamo i za magično dejstvo listova kupusa na bolne zglobove pod upalom, pa i na grudni koš namučen upalom pluća ili kašljem. Naučnici veruju da najvažniju ulogu u tome ima sastojak sulforafan, jedinjenje kojeg ima i u brokoliju, kelju i karfiolu.

Dok se njegova različita delovanja još uvek ispituju, potvrđeno je da smanjuje zapaljenske procese. Zato dodajte svojim jelima kupus kad god je to moguće, u svežem stanju - u svaku salatu, na sendvič ili čak samo grickajte list umesto neke druge grickalice. Tako dobijate direktan sulforafan.

Francuski profesor dr Žan Buske, pulmolog sa Univerziteta Montpelije, ističe važnost ovog dragocenog antioksidansa. "Ja obavezno jedem sirovi sladak kupus tri puta a kiseli kupus jednom nedeljno", kaže dr Buske.

Izvor: Lepa&Srećna