Od napitaka za mršavljenje do čudesnih čajeva, mnogi proizvodi obećavaju - po reklamama - da ćete "u rekordnom roku" moći da se oslobodite viška kilograma. A kada se tome doda moć društvenih mreža, jasno je da se snovi o uspešnoj dijeti brzo povežu baš sa konkretnim proizvodom.

Tako je i sa helankama za mršavljenje. Sada su osvojile TikTok, a njihovoj popularnosti pridonose i rijaliti zvezde koje ih promovišu. Stručnjaci, međutim, upozoravaju na nerealna očekivanja.

"Teorijski, helanke za mršavljenje mogu da deluju, ali samo privremeno", objašnjava fitnes trener Eliot Apton. "Računajte na to one pojačati znojenje i sprečiti cirkulaciju vazduha, a time se dodatno diže telesna temperatura."

helanke za mrsavljenje.jpg
Shutterstock  

Prema njegovim rečima, jedino što se dogodi je oslobađanje nešto veće količine tečnosti iz organizma. Međutim, neće se uopšte topiti masne naslage, nikakav efekat ove helanke nemaju na ubrzanje metabolizma niti mogu da oblikuju telo u željenu formu.

"Čak nećete ni brže sagorevati kalorije", kaže Apton. Koliko god da vam TikTok "stručnjaci" obećavaju brze rezultate, njih nije moguće ostvariti.

helanke za mrsavljenje 3.jpg
Shutterstock  

"Tri stvari su ključne za mršavljenje", objašnjava ovaj trener. "Morate osmisliti ishranu tako da ste u kalorijskom deficitu - da više kalorija trošite nego što unosite. Druga važna stvar koju mnogi zaboravljaju je da morate dovoljno da spavate. I na kraju, uvek savetujem rad sa tegovima.

To su metode koje deluju efikasno već vekovima i primenjuju se mnogo pre nego što je neko došao na ideju da ljudima prodaje bezvezne ideje kao što su helanke za mršavljenje", kaže on.

Tekst: Lepa&Srećna