Lubenica je voće koje je pravi sinonim za leto: slatka, sočna i crvena, uvek je dobrodošla na pikniku, roštilju ili letnjem koktel-partiju.

Međutim, da biste zaštitili sebe, svoju porodicu i goste od neprijatnih posledica letnjeg uživanja – konkretno, trovanja hranom – ne preskačite jedan važan korak pre nego što lubenicu isečete.

"Obavezno operite lubenicu pre nego što je isečete!", upozorava dr Darin Detvajler, stručnjak za bezbednost hrane i profesor na Nortistern univerzitetu. Iako vam možda nikada nije palo na pamet da operete voće čiju koru ne jedete, ovaj savet ima više nego smisla.

Lubenice rastu na zemlji, što znači da su izložene prašini, blatu, nečistoj vodi, pa i kompostu upitnog kvaliteta. Nakon berbe, dodatno se kontaminiraju tokom skladištenja, transporta i rukovanja – od njive do supermarketa, pa do vaše kuhinje.

lubenica.jpg
Foto: Shutterstock

Do trenutka kada kupite lubenicu koja lepo "zvoni", verovatno ju je dodirnulo više desetina ljudi – od kojih neki možda imaju kućne ljubimce, nisu oprali ruke nakon toaleta ili su se češkali po nosu neposredno pre toga.

"Ne znate gde su bile ruke tih ljudi pre nego što su dotakli lubenicu koju planirate da pojedete", naglašava dr Detvajler.

"Kada presečete neopranu lubenicu, sečivo noža prenosi sve te bakterije s kore direktno na unutrašnjost ploda. Tako se u vaš organizam unose salmonele, listerije, Ešerihija koli i druge bakterije koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme", kaže dr Detvajler.

lubenica 3.jpg
Foto: Shutterstock

Simptomi trovanja hranom najčešće uključuju mučninu, povraćanje i proliv, koji se javljaju u roku od nekoliko sati ili dana nakon konzumacije i mogu potrajati više dana.

Lubenica se jede sirova, što znači da nema termičke obrade koja bi uništila bakterije. Zato je pranje kore jedini efikasan način da sprečite njihovo unošenje u organizam.

"Operite lubenicu pre nego što je isečete", savetuje dr Detvajler – i time ćete ukloniti potencijalne kontaminante s kore pre nego što dospeju do sočne unutrašnjosti.

Ovaj savet ne odnosi se samo na lubenicu. Dinja, sa svojom hrapavom korom, još je podložnija zadržavanju bakterija.

dinja.jpg
Foto: Shutterstock

"Dinja zahteva još temeljnije pranje, jer se na hrapavoj površini još lakše zadržavaju bakterije", kaže dr Detvajler. Takođe savetuje da se lubenica ili dinja, nakon što se operu i iseku, odmah pojedu ili spreme u frižider najkasnije u roku od dva sata (još ranije ako je napolju vruće). To sprečava plod da dospe u tzv. "rizičnu temperaturnu zonu" od 5 do 60 °C, u kojoj se bakterije brzo razmnožavaju.

Isečenu lubenicu treba čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru, na temperaturi nižoj od 4 °C i pojedite je u roku od 3 do 4 dana, kako biste sprečili dalje razmnožavanje bakterija.

Pročitajte i jelovnik za "lubenica dijetu".

BONUS VIDEO:

00:21
KAKO DA ISEČETE LUBENICU NA ŠTAPIĆE Izvor: Instagram/kalejunkie