Dijeta "niskog glikemijskog indeksa" koristi ovaj parametar pri sastavljanju dnevnog jelovnika. Za sve koji pate od insulinske rezistencije važno je da znaju koje namirnice mogu da pomognu pri regulaciji krvnog pritiska.

Glikemijski indeks (GI) se meri tablicom od 1 do 100 i pokazuje koliko različite vrste hrane mogu da utiču na naš šećer u krvi. Prema njoj, visok GI je onaj viši od 70, između 56 i 69 se smatra srednjim, dok je sve manje od 55 nizak glikemijski indeks.

Američka asocijacija za dijabetes daje listu od 62 namirnice, a prvo mesto na njoj imaju kornflejks i ovsena kaša, sa najvišim glikemijskim indeksom (80). Za njima sledi beli hleb i svi proizvodi od belog brašna (75), dok integralni hleb i musli imaju GI 53 odnosno 57.

dijeta 2.jpg
Shutterstock  

Od voća, najviši glikemijski indeks ima lubenica (76), pa sveži ananas (59) a tek onda slede banana (51), pomorandža (43) i jabuka (36).

Svi mlečni proizvodi spadaju u hranu sa nižim GI, osim sladoleda koji zauzima mesto u srednjoj kategoriji. Za razliku od njih, pirinčano "mleko" ima veoma visok glikemijski indeks, čak 86.

Zanimljivo je da na glikemijski indeks utiče ne samo sastav namirnice već i njena zrelost, zatim način na koji se priprema, ali i dodaci koji mogu da blokiraju apsorpciju nutrijenata i tako uspore skok šećera u organizmu nakon njihove konzumacije.

dijeta 3.jpg
Shutterstock  

Tako, na primer, zelena banana ima skoro dvostruko niži GI od zrele. Pored nabrojanih namirnica sa visokim GI, treba izbegavati sve vrste kolača i slatkiša, suvo voće poput urmi, smokvi i brusnica, kao i prženi krompir.

Preporučuje se hrana sa visokim procentom proteina, poput mršavog mesa i ribe, mlečni proizvodi (pre svega, mleko i običan jogurt - ne voćni!), kao i nezaslađeno "mleko" od soje.

Na jelovniku treba da vam se uvek nađe zeleno lisnato povrće, grašak i brokoli, a od voća birajte jabuke, pomorandže i borovnice.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes