Ako u kuhinji imate flašu jabukovog sirćeta, budite sigurni da nemate samo začin za salate, već i vernog saveznika u negovanju kože, umirivanju želudačnih tegoba, ali i mršavljenju.
Prirodni eliksir za telo i duh
Povratak prirodi sve je prisutniji u našem svakodnevnom životu, a jabukovo sirće je još od davnina čuva jedan od njegovih ključnih pomoćnika. Dodajemo ga u razne salate, koristi se kao zamena za limunsku kiselinu, a mnogi ga pamte i kao sredstvo kojim su im majke skidale temperaturu u detinjstvu. Osim što blagotvorno deluje na kožu, poznat je i kao saveznik dobre probave. A dobra vest je da domaće jabukovo sirće nije teško napraviti, kako se možda na prvi pogled čini.
Kako nastaje jabukovo sirće
Ovaj napitak dobija se fermentacijom jabuka. Sok, nalik vinu, prolazi kroz dodatno vrenje uz pomoć korisnih bakterija koje mu daruju prepoznatljiv miris i ukus. Mutni talog na dnu flaše samo je dokaz prisustva tih dragocenih bakterija, kao i proteina i enzima koje je poželjno da konzumiramo.
Lekovito sredstvo još iz antičkih vremena
Još pre više od dve hiljade godina, Hipokrat je preporučivao sirće za čišćenje rana, a mešao se s medom kao pomoć pri lečenju prehlade i kašlja. Danas, savremena istraživanja potvrđuju da jabukovo sirće može da pomogne bolje regulisanje šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2, tako što smanjuje oksidativni stres i pomaže u održavanju zdravog glikemijskog statusa.
Prirodno rešenje za želudac
Veruje se i da osobama koje muči gorušica, probiotici iz jabukovog sirćeta mogu da pomognu da se uspostavi ravnoteža u digestivnom traktu, mada je važno napomenuti da efikasnost ovog tretmana nauka još uvek istražuje. U narodnoj medicini mu se pripisuje i da može da doprinese smanjenju triglicerida i povećanju dobrog (HDL) holesterola.
Nežni saveznik za kožu
Ako želite prirodno sredstvo za čišćenje kože, pravo rešenje možda već imate kod kuće. Uz oprez, jer jabukovo sirće nije pogodno za izuzetno osetljivu kožu! Koristi se kao rastvor, razblaženo jabukovo sirće (u odnosu 1:2 sa vodom) može dase upotrebljava kao toner ili nežno sredstvo za jutarnje umivanje.
Pomoć pri održavanju vitkosti
Po pisanju broj stranih medija, mnoge poznate dame, poput Kortni Kardašijan, Skarlet Johanson i Viktorija Bekam, jabukovo sirće koriste deo svoje rutine za održavanje linije. Istraživanje iz 2024. godine pokazalo je da svakodnevna upotreba tri kašike ovog napitka tokom 12 nedelja (nakon toga se savetuje pauza) može da potpomogne mršavljenje, a bonus je i bolja kontrola šećera u krvi i holesterola. Ipak, važno je da se koristiti umereno, jer preterana konzumacija može da izazove neželjene posledice. Jedna poznata ličnost održava vitkost uz pomoć jabukovog sirćeta, pogledajte koja.
Kako napraviti domaće jabukovi sirće
Domaće pripremljeno sirće čuva sve blagotvorne probiotike, enzime i vitamine koji se inače gube pasterizacijom. Posebno ako ga čuvate u staklenim bocama, trajaće znatno duže.
Sastojci:
- 5 većih jabuka
- filtrirana ili prokuvana i ohlađena voda
- 1 šolja meda
- staklena tegla od 2 litra
- komad gaze
- jaka gumica
Priprema:
Jabuke dobro operite i isecite na manje komade, bez potrebe da uklanjate semenke ili sredinu. U sterilizovanu teglu stavite iseckane jabuke tako da ispune bar polovinu prostora.
Prelijte ih vodom da budu potpuno prekrivene, ostavljajući pri vrhu 5–6 cm praznog prostora. Dodajte med i promešajte dok se sasvim ne rastvori. Prekrijte gazom i pričvrstite gumicom.
Ostavite na toplom i tamnom mestu, između 7 i 14 dana, povremeno lagano promešajte. Kada komadi jabuka potonu i miris fermentacije postane izražen, procedite tečnost kroz gazu, izbacite jabuke i sirće vratite u čistu teglu. Ponovo ga prekrijte gazom i ostavite da dozreva još 3 do 4 nedelje, povremeno ga mešajući. Na površini može da se pojavi beli sloj ili talog na dnu, ali bez brige, to je prirodan znak uspešne fermentacije.
Kada sirće postigne željeni intenzitet ukusa, procedite ga još jednom i prespite u manje flaše i čvrsto zatvorite. Ako vam se jabukovo sirće čini prejakim, slobodno ga razblažite s malo vode.
BONUS VIDEO: