Šta god da nam se u životu dešava, preko dana nekako sve lakše podnosimo - i tugu i bolesti, vreme brzo prođe u brojnim obavezama, i dok se okrenemo, pala je noć.

A onda, kao da nas vrebaju iz nekog prikrajka i čekaju da sve drugo utihne, izađe sve ono od čega smo tokom dana bežali ili je uspelo da se sakrije iza brojnih obaveza.

Baš kao i temperatura usled virusa koja se noću pojačava, tako i brojni drugi simptomi čekaju da sunce zađe da bi se ponovo javili.

Ovo su 3 najčešća simptoma koji se javljaju ili pojačavaju pred spavanje!

 1. Zvuk lupanja srca

  U slučaju koronarnih bolesti, prvi suptilan znak može biti kada čujete sopstveno srce kako lupa! Zvuk rada sopstvenog srca retko ko može da čuje, ali ako vam to dozvoli tišina kada legnete u krevet, to može biti suptilan znak koronarne bolestisrca. Uzroci takođe mogu biti nizak krvni pritisak ili šećer, anemija, dehidratacija ili čak nus pojava nekih lekova.

zena bol u grudima.jpg
Shutterstock  
 • Anksioznost

  Ovaj poremećaj najčešće se ispoljava onda kada je telu potreban odmor - noću. Klinička ispitivanja su pokazala kako anksioznost možđe biti uzrok nesanice, ali i obrnuto, što u svakom slučaju stavlja pacijenta u začarani krug. Anksioznost se najčešće manifestuje nervozom, osećajem nemira ili brige, i problemima sa koncentracijom. Kasnije simptomi mogu biti i psihosomatske prirode i manifestovati se kroz bilo koji organ ili deo tela.

 • Alergije

  Alergije se mogu pogoršavati noću pre svega u zavisnosti od toga na šta ste alergični (ako su to alergeni koji se nalaze unutar doma, poput grinja, prašine, buđi, dlake kućnih ljubimaca, ili je polen dospeo u unutrašnjost doma), a tu su i uzroci poput korišćenja ovlaživača vazduha i položaja za spavanje - ležanja. Zbog same anatomije nosa, ležanje pogoršava kašalj i otežava disanje u odnosu na sedeći ili stajaći položaj.
 • Pročitajte i zašto se nos uveče zapušava.

  BONUS VIDEO

  Trik da zaspite odmah Tiktok/@getaheadwithnick

  Tekst: Lepa&srećna / B.S.

  Ank

  BONUSsoznost se najčešće javlja upravo onda kada je telu potreban odmor, noću. Mnoga klinička ispitivanja su otkrila da nedostatak sna može da bude pokretač za anksioznost ali i da anksioznost može da bude uzrok nedostatku sna, to je začarani krug.

  Anksioznost se najčešće javlja upravo onda kada je telu potreban odmor, noću. Mnoga klinička ispitivanja su otkrila da nedostatak sna može da bude pokretač za anksioznost ali i da anksioznost može da bude uzrok nedostatku sna, to je začarani krug.