Umor koji dugo traje i ne prolazi čak ni posle dugog spavanja i odmora, jak pad energije posle fizičkog napoa, slaba koncentracija i zaboravljanje neki su od simptoma da je virusna infekcija oslabila organizam.

Ovakvi simptomi su karakteristični za postkovid čija pandemija, kako kaže prof. dr Branko Milovanović, neurokardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, i dalje traje.

"Ukoliko se posle tri meseca organizam ne izbori, odnosno postoje tegobe, treba otići odmah kod doktora da se krene sa lečenjem", ispričao je dr Milovanović u emisiji "RTS Ordinacija".

U periodu oporavka treba obratiti pažnju da se iz ishrane izbace namirnice sa glutenom, laktoza i rafinisani šećeri. "Mora da postoji suplementacija, nadoknada onog što vam fali u organizmu, recimo, kao što je vitamin D, kao što je, recimo, vitamin C se obično daje, zatim vitamini B kompleksa i tako dalje", kaže dr Milanović.

suplementi minerali vitamini 2-min.jpg
Shutterstock  

"Znate koliko je bitno uzimati kalcijum, magnezijum, selen, mora da bude suplementacija, ali to je samo deset posto terapije, što ja kažem. Ono što je bitna stvar, to je koenzim Ku10, zatim nikotinamid dinukleotid ili ADH, kako mi kažemo, zatim acetil karnitin, zatim kreatin monohidrat, to su supstance koje produkuju energiju i koje su veoma bitne, ali morate da znate i koje lekove ne smete da date. Imate tačno spisak lekova koje štete mitohondriji".

Doktor upozorava da se može i preterati sa vitaminima B kompleksa i sa vitaminom D. Zato je veoma važno da se antiinfektivna i antizapaljenska sprovodi pod kontrolom lekara. Važno je i strpljenje, jer ako je problem trajao tri meseca, biće potrebno tri meseca za oporavak. Pročitajte i zašto dolazi do opadanja kose i kada ona počinje ponovo da raste.

BONUS VIDEO:

Stručnjaci upozoravaju na opasan postkovid sindrom Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / RTS