Ni ova zima ne prolazi bez korona virusa, ali lekari skreću pažnju i na posledice koje infekcija kovidom ostavlja za sobom.

"Sada je upravo ta pandemija postkovida i morate da imate tri simptoma, morate da imate novonastali umor koji traže duže od šest meseci ili po novoj klasifikaciji engleskoj, duže od tri meseca. Drugi simptom je poremećaj sna ili ne možete da spavate ili ste mnogo pospani u početku ili ustajete sa osećajem neosveženog spavanja i dalje ste umorni posle spavanja, ispavate se, ali je i dalje isto."

Treći simptom je pad energije posle fizičkog napora. Ako se izložite nekom većem fizičkom naporu, samo vidite drugi dan padnete i ne možete da funkcionišete”, naveo je prof. dr Branislav Milovanović, neurokardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, u emisiji RTS Ordinacija.

dr branislav milovanovic min.jpg
Youtube / RTS Ordinacija 

Pevač Željko Vasić imao je postkovid simptome prve godine pandemije. "Ja moram da kažem da ja to nisam odmah shvatio. Verujem da mnogi ljudi nisu ni svesni šta im se dešava, kao što ja nisam bio svestan i ja sam imao blagu infekciju, nisam imao ni temperaturu, ni kašalj, krvna slika mi je bila odlična, samo sam izgubio miris i ukus. To je bilo krajem 2020. godine", rekao je Vasić.

zeljko vasic 5.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Međutim, kad se vratio svom ustaljenom tempu, koji podrazumeva i duže šetnje, već trećeg dana je osetio "neverovatan zamor, kao nikada u životu".

Supruga je mislila da je to zbog aritmija, ali je on shvatio da nije zbog toga, da je nešto drugo u pitanju. Kad su došli kući, dugo nije mogao da dođe do daha. Nakon toga je otišao na pregled gde su mu rekli da je imao upalu srčane maramice i trebalo mu je dosta vremena, više od pola godine, da se vrati normalnom životu.

zeljko vasic 3.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Željko Vasić je zbog virusa korona posle nekoliko godina dobio povišen krvni pritisak. Nije imao tegobe i otkrio ga je slučajno. Na pregledu se otkrilo i da ima visok holesterol i trigliceride. "Promenio sam režim ishrane kompletno, evo i za godinu dana sam smršao dvanest kilograma i ja stvarno mogu da kažem, sad sam kao beba", kaže Vasić. Pročitajte i kakve se stomačne tegobe javljaju posle kovida. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

BONUS VIDEO:

KAFANA NIJE MESTO SAMO ZA NARODNJAKE! Željko Vasić šokirao: Nekada nisi smeo da uđeš u kafanu ako nisi znao OVO Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G. / RTS