Tokom zime je veoma važno da organizam redovno snabdevamo velikom količinom vitamina C i flavonoida, koji pomažu da se izborimo sa sezonskim infekcijama. U tome nam je voće od najveće pomoći.

Nutricionista Ana Banduka Todorović napominje da tokom zimskih meseci akcenat treba da bude na citrusnom voću. "Mandarine, pomorandže i limun treba da nam budu svakodnevno na trpezi. Međutim, izuzetno značajan za imunitet i krvne sudove je nar koji je pun antioksidanasa. Treba ga jesti svakog dana", kaže Ana.

Prema njenim rečima, nar preporučuju i kardiolozi za čišćenje krvnih sudova. "Koliko god da je zdravo, ni voće - baš kao ni druge namirnice - ne treba jesti u neograničenim količinama", podseća nutricionistkinja. "Imajte na umu da u njemu ima i šećera. Optimalna mera je 400 gr voća dnevno, izuzev za dijabetičare koji moraju da vode računa o količinama i da biraju kiselije vrste."

zena s vocem-min.jpg
Shutterstock  

Prema njenim rečima, i za decu važi preporuka od oko 300 do 400 gr voća dnevno. "Važno je da se konzumira kao zaseban obrok i to popodne. Bolje je jesti samo jednu vrstu nego praviti popularne voćne salate, tako se bolje iskoriste dobri sastojci", kaže Banduka Todorović.

Ona podseća da belu kožicu sa pomorandži nipošto ne treba uklanjati. "U njoj su dijetetska vlaka koja izuzetno povoljno utiču na rad creva, a od zdravlja creva, njihove pokretljivosti i čišćenja zavisi naš imuni sistem.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Doktorka Jelica Bjekić Macut: Fizička aktivnost i ishrana najbolja terapija za holesterol uz lekove

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.