Većina žena kaže da im je tkivo dojki puno grudvica i da im grudi izgledaju nejednako. Neke zato strepe od  samopregleda, jer ih osećaj pod prstima plaši, a druge misle da ne mogu ni da otkriju potencijalni problem.

Međutim, upravo je samopregled jedan od najvažnijih koraka u prevenciji i lečenju raka dojke. Ako ga redovno obavljate, dobro ćete poznavati svoje grudi, do u detalje. To je važno zato što ne postoje "tipične dojke".

Ono što je normalno za vas ne mora biti normalno za neku drugu ženu. Redovnim praćenjem ćete ustanoviti i da li se neka promena pojavila tek nakon porođaja ili možda posle mršavljenja ili gojenja.

Normalne dojke kako izgledaju kako se radi pregled za karcinom dojke
Foto: Shutterstock 

Neke promene se mogu javiti u određenom periodu mesečnog ciklusa. Evo na koje treba da posebno obratite pažnju:

  • Nova grudvica ili kvržica u dojci ili pazušnoj jami.
  • Oticanje i zadebljanje u nekom delu dojke.
  • Iritacija ili "nabiranje" kože u nekom delu dojke.
  • Crvenilo ili ljuštenje kože na dojci ili bradavici.
  • Uvučena bradavica ili bol u tom predelu.
  • Iscedak iz bradavice (izuzev mleka posle porođaja).
  • Bilo kakva promena u obliku ili veličini dojke.
  • Bol u bilo kom predelu dojke.

Ovi simptomi se mogu javiti i ako nije u pitanju rak dojke, ali je važno da lekarskim pregledom proverite i otklonite eventualne sumnje. U Novom Sadu su u decembru organizovani besplatni preventivni pregledi, a žene su mogle da obave ultrazvučni i, po potrebi, mamografski pregled.

Normalne dojke kako izgledaju kako se radi pregled za karcinom dojke
Shutterstock  

"Suština preventivnih pregleda da se iz naizgled zdrave populacije izdvoje osobe koje imaju prekanceroznu leziju ili kancer, da bi mogli blagovremeno da se leče", kazala je tada dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost u Domu zdravlja "Novi Sad".

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.