Lekari upozoravaju da prekomerno jelo, posebno teške hrane, može da izazove brojne zdravstvene tegobe, kao i da prejedanje može da izazove infarkt i moždani udar. Nutricionistkinja Sanja Ćurić za RTS napominje da i u ovom periodu godine treba da se ponašamo kao i tokom toplijih meseci.

"Imamo i po zimskom vremenu dovoljno uslova da budemo fizički aktivni i da prošetamo i da možda uradimo neku vežbu u toku dana, po kući. Jednostavno da održavamo taj neki balans i tokom zime", kaže Ćurić.

Zimi je hrana energetski jača i drugačije se sprema nego u letnjem periodu, a tu su i slave.

"Ako imamo dve slave u toku dana, na jednu da odemo, na primer, za vreme ručka, a drugu za vreme večere. Ako je to neizvodljivo, onda kad smo na slavi i treba da ispoštujemo domaćina, da kada izaberemo šta ćemo da jedemo, da manju količinu hrane stavimo u tanjir. Posle toga, ako imamo mogućnosti, malo da prošetamo, ako ne, onda sutradan da se vratimo na normalnu, balansiranu raznovrsnu ishranu i da pojačamo malo šetnju ili neku fizičku aktivnost", ističe nutricionistkinja.

setnja u prirodi.jpg
Shutterstock  

Međutim, podaci govore da ne umemo da budemo umereni u svemu i da lekari imaju dosta problema kada dođe period slava, novogodišnjih i božićnih praznika. Sanja savetuje da ukoliko se jave bolovi i grčevi u stomaku treblo bi otići u zdravstvenu ustanovu kako bi se isključilo trovanje hranom.

"Ako se baš prejedemo, malo kisele vode, sode bikarbone može u prvi mah da nam pomogne u toj priči, takođe i šetnja. Preventivno ne bi bilo loše da ne unosimo tečnost pola sata pre, za vreme i pola sata posle obroka. To će nam malo zaštititi digestivni sistem i neće dovesti do nadutosti i lošeg varenja", daodaje Ćurić.

Jaka hrana pravi i druge probleme u organizmu, utiče na krvne sudove, pa neretko bude povećan broj infarkta ili moždanih udara u ovom periodu. Zato se osobama sa kardiovaskularnim problemima savetuje redukcija ishrane i akcenat se stavlja na dobre masnoće i manje i soli.

"Da se biraju namirnice sa nižim sadržajem soli i kod kuvanja, na primer, namirnice ne treba soliti, nego na kraju pripreme jela, pošto svaka namirnica u sebi ima određenu količinu soli, dodati na kraju kuvanja jela, posoliti po ukusu“, preporučuje nutricionistkinja.

Kako sprečiti prejedanje tokom slava i posta
Shutterstock  

Kako se pripremiti za post

Pošto se ne unosi mrsna hrana mnogi misle da se zdravo hrane, ali i kod posta moramo da se pridržavamo određenih pravila.

"Post je savršeno vreme da promenimo neke navike u ishrani, da se, ako nismo uobročeni, da se uobročimo. Ista pravila važe, da imamo balansiranih pet obroka u toku dana, razmake između obroka 3-4 sata. Naravno, da ne mešamo neke složene ugljene hidrate u toku obroka, jer često znamo da pojedemo pasulj uz hleb i to nam jednostavno malo povećava energetsku vrednost i duplira nam neke vrste makronutrijenata u tom obroku. Znači, da opet akcenat stavimo na sveže voće i povrće", naglašava nutricionista.

U toku posta riba se podrazumeva jer je bogata omega-tri masnim kiselinama koje treba da unosimo jer štite naš kardiovaskularni i digestivni sistem, dodaje nutricionistkinja. Avokado, kinoa, proso se takođe preporučuju, ali ih ne treba kombinovati sa hlebom.

"Da unosimo sve dozvoljene grupe namirnica, salatu i sveže povrće prvo da jedemo, da bismo uneli vlakna koja su jako pozitivna za našu crevnu floru. Sada imamo i kiseli kupus i turšije koje su odlična hrana za naše dobre crevne bakterije. Ova hrana ima dovoljno vitamina C, vitamina B12, vitamina E koji je jako korisan za naš kardiovaskularni sistem", zaključuje Sanja Ćurić.

Pročitajte i kako da se ne ugojite dok postite.

Tekst: Lepa&srećna/RTS

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski hleb  Instagram/grateful_loaf