Jetra je veoma važan organ koji obavlja niz vitalnih funkcija, uključujući detoksikaciju štetnih materija i stvaranje važnih proteina. Međutim, kada se više od 5-10% mase jetre sastoji od masti, može doći do ometanja funkcija jetre, što dovodi do bolesti poznate kao bolest masne jetre.

Pravilna ishrana može da poboljša zdravlje jetre i pomogne u kontroli težine, što je ključno za smanjenje masti u jetri. Istovremeno, zdrav način života, koji uključuje redovnu fizičku aktivnost i održavanje zdrave težine, je veoma važan za prevenciju bolesti masne jetre.

Pravila ishrane za masnu jetru:

1. Voće i povrće- bogato je hranljivim materijama uz mali broj kalorija. Pored toga, bogati su antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i oštećenje jetre.

2. Hrana bogata vlaknima, poput mahunarki i integralnih žitarica - može pomoći u kontroli apetita i podsticati gubitak telesne težine. Dijetalna vlakna mogu regulisati upotrebu šećera u telu, pomažući da se glad i šećer u krvi drže pod kontrolom.

3. Nemasni proteini, poput ribe, živine, tofua i mahunarki - mogu obezbediti esencijalne aminokiseline bez dodavanja viška kalorija i masti u ishranu.

4. Smanjenje hrane i pića sa visokim sadržajem šećera, soli, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti je ključno. Ove vrste hrane mogu dovesti do povećanja telesne težine i povećanja masnoće u jetri.

5. Izbegavanje alkohola. Alkohol može izazvati i pogoršati oštećenje jetre, pa ga treba potpuno izbegavati ili ograničiti na vrlo male količine.

Ishrana za masnu jetru
Shutterstock  

Namirnice na koje posebno treba obratiti pažnju i pojačati njihov unos su:

- Zeleno lisnato povrće, kao što je spanać - bogato je esencijalnim hranljivim materijama i jedinjenjima koja mogu da se bore protiv bolesti masne jetre.

- Pasulj i soja - ovo su namirnice bogate hranljivim materijama koje mogu igrati značajnu ulogu u promovisanju zdrave jetre. Mahunarke, kao što su sočivo, leblebija i grašak sadrže otporne skrobove koji poboljšavaju zdravlje creva i potencijalno smanjuju nivo glukoze u krvi i triglicerida. Posebno je soja bogat izvor proteina i može zaštititi jetru zahvaljujući visokom sadržaju b-konglicinina, za koji se zna da snižava nivoe triglicerida.

- Masna riba pruža odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Tu spadaju losos, sardine, pastrmke... Poznato je da ove masne kiseline smanjuju upalu i nivoe masti u jetri, povećavaju zaštitni HDL holesterol i snižavaju nivoe štetnih triglicerida, čime promovišu zdravu jetru.

- Ovsena kaša je odličan izvor vlakana. Bogata je hranljivim sastojcima i bogata vlaknima, te povezana sa smanjenim rizikom od bolesti povezanih sa masnom jetrom.

- Orašasti plodovi smanjuju zapaljenski procec. Konzumiranje orašastih plodova je povezano sa smanjenom upalom, insulinskom rezistencijom i oksidativnim stresom - svim faktorima koji mogu uticati na zdravlje jetre.

Ishrana za masnu jetru
LepaiSrecna 

- Kurkuma, zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu, može smanjiti oštećenja jetre. Pokazalo se da smanjuje nivoe serumske alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST), enzima koji su obično visoki kod ljudi sa masnom bolešću jetre.

- Suncokretove semenke su odličan antioksidans i odličan izvor vitamina E. Antioksidativna svojstva vitamina E mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja, čineći semenke suncokreta korisnim dodatkom u ishrani.

Hrana koju treba izbegavati

1. Alkohol je poznati toksin jetre koji može izazvati upalu i oštećenje ćelija jetre, što dovodi do masnih naslaga. Čak i kod osoba bez bolesti alkoholne masne jetre, alkohol može ubrzati progresiju ka težim bolestima jetre.

2. Dodati šećer, posebno fruktoza, značajno doprinosi nagomilavanju masti u jetri. Velika potrošnja napitaka zaslađenih šećerom i prerađene hrane može dovesti do povećanja telesne težine i pogoršanja stanja jetre.

3. Pržena hrana je bogata nezdravim mastima i kalorijama, što doprinosi povećanju telesne težine i gojaznosti, a oba su faktori rizika za masnu jetru. Proces prženja hrane može proizvesti štetna jedinjenja koja mogu izazvati upalu i oštećenje jetre.

przena hrana.png
Printscreen/ YouTube ASMR Phan 

4. Visok unos soli može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska. Oba mogu da pogoršaju oštećenje jetre i doprinesu nagomilavanju masti u jetri.

5. Beli hleb, pirinač i testenina su rafinisani ugljeni hidrati, što znači da im nedostaju vlakna koja se nalaze u celim žitaricama. Ove namirnice mogu izazvati skokove šećera u krvi i doprineti povećanju telesne težine. Prelazak na alternative od celog zrna može pomoći u upravljanju nivoima šećera u krvi i održavanju zdravlja jetre.

6. Crveno meso je bogato zasićenim mastima i holesterolom, što može doprineti akumulaciji masti u jetri. Pored toga, crveno meso može podstaći zapaljenske procese u telu.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA Kurir TV