Nealkoholna masna bolest jetre ukoliko se ne leči može napredovati u ozbiljniju fazu, koja je poznata kao ciroza, koja može biti opasna po život. Zbog toga je neophodno držati masnu jetru pod kontrolom, a kako navode istraživači, beli luk je jedna od namirnica koje u tome mogu biti od koristi.

Prepuna antioksidativnih i antibiotskih svojstava, ova namirnica ima impresivne zdravstvene moći, a istraživanje objavljeno u časopisu "Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity", testiralo je moć belog luka posmatrajući pacijente sa masnom jetrom.

Beli luk pomaže kod bolesti masne jetre
Foto: Shuttersock 

Njima je tokom 15 nedelja davano po 800 mg belog luka, a nakon ovog režima oko 51,1% pacijenata primetilo je poboljšanje.

Istraživači su zaključili da je beli luk izazvao "značajno poboljšanje" kod pacijenata sa masnom jetrom, te naveli da im je ova namirnica donela i smanjenje težine i holesterola.

Ljudima koji pate od ovog zdravstvenog problema preporučuje se da prate režim ishrane koji uključuje mnogo voća, povrća, proteina i ugljenih hidrata, uz malo masti, šećera i soli.

zena jede povrce
Shutterstock  

Konzumiranje vode umesto slatkih pića i smanjen unos alkohola takođe može pomoći.

Stručnjaci navode sledeće simptome koji mogu ukazivati na bolest masne jetre:

- Bol u gornjem desnom uglu stomaka (preko donje desne strane rebara)
- Ekstremni umor
- Neobjašnjivi gubitak težine
- Slabost.

Savetuje se da posetite lekara opšte prakse ako imate bilo koji od ovih simptoma i sumnjate da imate problema sa jetrom.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna