Višak vode u organizmu problem je sa kojim se često susrećemo, a uz pomoć ishrane moguće da je ublažiti. Mnogi čajevi mogu da pomognu da se višak vode iz organizma izbaci, a među prvima je čaj od peršuna. Potrebno je da dve kašike sušenog peršunovog lišća ostavite u šolji ključale vode. Nakon 10 minuta procedite i pijte 3 puta na dan.

Čaj od maslačka ima puno kalijuma, koji takođe pomaže da se smanji nivo natrijuma u organizmu. Kašiku sušenog korena maslačka sipajte u šolju vrele vode i ostavite da stoji 10 minuta. Nakon toga procedite i pijte, preporučuje se tri puta na dan.

Komorač ili divlja mirođija je još jedna biljka koja ima diuretička svojstva i koja pomaže da se višak vode izbaci iz tela kroz bubrege. Jedna kašika semena komorača stavi se u šolju vrele vode kako bi se napravio čaj. Nakon 10 minuta procedite i pijte 3 puta dnevno.

Kod izbacivanja viška vode korisnim su se pokazali i crni i zeleni čaj, kao i čaj od hibiskusa.

Čaj od maslačka kontraindikacije
Youtube/Printscreen/ Clean Food Living 

Pored pomenutih biljaka, postoje i određene namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, a koje su se takođe pokazale kao diuretici. Među njima su špargla, cvekla, kupus, krastavac, beli luk, brusnica, lubenica.

Cvekla
Youtube / Printscreen / LifeWithRozy 

Promenom određenih životnih navika takođe možete sprečiti zadržavanje viška vode u organizmu.

- Izbacite namirnice koje vam smetaju. Naduvenost i zadržavanje vode može biti jedan od simptoma neteolerancije na hranu, bilo da su u pitanju mlečni proizvodi, pšenica ili nešto drugo.

- Smanjite unos soli i ugljenih hidrata, jer i jedno i drugo ima sposobnost da za sebe vezuje molekule vode, koji će ostati zarobljeni u vašem tkivu.

- Vežbajte. Vežbanjem se znojite i to je jedan od načina da, pored izmokravanja, izbacite vodu i soli iz tela. Trčanje je idealna aktivnost za tako nešto.

- Pijte više vode. Oko 8 čaša vode dnevno potrebno je da bi vaše telo normalno funkcionisalo i ostalo hidrirano.

- Izbegavajte alkohol. Alkohol u prevelikim količinama dovodi do dehidracije.

- Eliminišite stres. On je uzročnik brojnih hormonalnih promena koje za posledicu mogu imati baš zadržavanje vode u organizmu. Pokušajte da ga se rešite izbegavanjem stresnih situacija ili nalaženjem načina da se sa njima suočite. Takođe, vodite računa da imate zdrav san.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Napitak sa peršunom za mršavljenje TikTok/lovepeaceandmuscle