Autoimune bolesti nastaju pri poremećaju rada imunog sistema pri čemu organizam napada svoje tkivo. Nije poznato šta je tačno okidač ovih bolesti, a simptomi variraju u velikoj meri.

Među faktorima pojave autoimunih bolesti su i delovanje virusa, zračenja, sunčanje, narkotici. Među simptomima su bolovi, slabost, svrab, teškoće pri disanju, nagomilavanje tečnosti u nekim delovima tela. Ove bolesti mogu da napadnu kožu, pluća, srce, pa i kosti.

Hronični nebakterijski osteomijelitis je jednda od takvih bolesti, a izaziva upalni proces na kostima, piše Univerzitetski medicinski centar Kolumbija. Javlja se obično kod dece, u periodu između 9. i 10. godine, a češći je kod devojčica nego kod dečaka.

bol u ledjima.jpg
Shutterstock  

Simptomi hroničnog nebakterijskog osteomijelitisa su bolovi, oticanje zglobova, a ponekad i povišena temperatura.Dijagnoza se uspostavlja na osnovu rentgenskog snimka, kao i magnetne rezonance koja daje precizniji uvid u oštećenje kostiju.

rentgen.jpg
Shutterstock  

Terapija se usmerava na otklanjanje bola, kao i sprečavanje nastanka deformiteta kostiju i drugih promena na njima. Ako je potrebno, obavlja se i biopsija kostiju kako bi se isključio karcinom.

Pored terapije, neki pacijenti moraju i da ograniče svoje aktivnosti, zbog rizika od preloma kičme i drugih ozbiljnih povreda.

Tekst: Lepa