Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka, ima je svuda - na livadama, travnjacima, a cveta u proleće. Može se konzumirati kuvan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može praviti i čaj.

Lekari tvrde da je koren maslačka broj jedan biljka za regeneraciju jetre. Pospešuje i izbacivanje tečnosti iz organizma i poboljšava prokrvljenost bubrega. Takođe, deluje i laksativno i poboljšava prokrvljenost creva i pomaže osobama koje imaju problem s digestivnim traktom. 

Odličan je za ublažavanje tegoba izazvanih urinarnim infekcijima, a blagotovorno deluje i na izgled kože. Sadrži i manitol - prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživeli moždani i srčani udar.

Recept za čaj od korena maslačka

Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna supena kašika usitnjenog korena maslačka i 2 dl vode. Stavite koren u vodu i ostavite da vri 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se ohladi kako bi voda pokupila hranjive sastojke iz korena. Najbolje je da se pije pre jela tri puta na dan.

Čaj od maslačka šteta i kontraindikacije

Iako je veoma delotovoran na zdravlje organizma, postoje grupe ljudi koje treba da izbegavaju čaj od maslačka. 

  1. Čaj od maslačka može biti štetan ako se uzima s acetilsalicilnom kiselinom ili određenim vrstama antibiotika. Odnosno može ometati apsorpciju određenih lekova
  2. Može biti štetan za dijabetičare, posebno kada je nivo šećera u krvi visok.
  3. Osobe kojima je dijagnostifikovan kamen u bubrezima ili žučnoj kesi, treba da budu oprezne sa konzumacijom čaja od maslačka.

Izvor: Lepa&Srećna