Čaj od korena maslačka, prema iskustvu onih koji su ga koristili, donosi višestruke koristi za zdravlje. Ipak, ne smeju svi da ga koriste.

Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka, ima je svuda - na livadama, travnjacima, a cveta u proleće. Može se konzumirati kuvan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može praviti i čaj.
Lekari tvrde da je koren maslačka broj jedan biljka za regeneraciju jetre. Pospešuje i izbacivanje tečnosti iz organizma i poboljšava prokrvljenost bubrega. Takođe, deluje i laksativno i poboljšava prokrvljenost creva i pomaže osobama koje imaju problem s digestivnim traktom.
Odličan je za ublažavanje tegoba izazvanih urinarnim infekcijima, a blagotovorno deluje i na izgled kože. Sadrži i manitol - prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživeli moždani i srčani udar.
Recept za čaj od korena maslačka
Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna supena kašika usitnjenog korena maslačka i 2 dl vode. Stavite koren u vodu i ostavite da vri 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se ohladi kako bi voda pokupila hranjive sastojke iz korena. Najbolje je da se pije pre jela tri puta na dan.
Čaj od maslačka šteta i kontraindikacije
Iako je veoma delotovoran na zdravlje organizma, postoje grupe ljudi koje treba da izbegavaju čaj od maslačka.
- Čaj od maslačka može biti štetan ako se uzima s acetilsalicilnom kiselinom ili određenim vrstama antibiotika. Odnosno može ometati apsorpciju određenih lekova
- Može biti štetan za dijabetičare, posebno kada je nivo šećera u krvi visok.
- Osobe kojima je dijagnostifikovan kamen u bubrezima ili žučnoj kesi, treba da budu oprezne sa konzumacijom čaja od maslačka.
Izvor: Lepa&Srećna