Majkl Mozli je lekar i TV voditelj koji je kreirao revolucionarni plan obroka "Fast 800", pomažući hiljadama ljudi da izgube višak kilograma. Budući da je počela sezona letnjih odmora i da mnogi razmišljaju kako da se u poslednji čas reše viška, Majkl je izdvojio brz i jednostavan način - izbacivanjem tri grupe namirnica, ili makar smanjenjem konzumiranja istih.

Šećer

Prvi na listi je šećer, pre svega slatka peciva, sladoledi i drugi deserti.

"Odmah smanjite šećer, slatke poslastice, slatka pića i deserte. Tu spada i većina žitarica za doručak, koje su obično pune šećera, kao i većina komercijalnih smutija", objasnio je Mozli.

Skrobni ugljeni hidrati

Druga grupa namirnica koju treba izbaciti iz ishrane su "skrobni ugljeni hidrati".

"Smanjite ili izbegavajte skrobne ugljene hidrate - što znači bele stvari: hleb, testeninu, krompir i beli pirinač", savetuje doktor.

Kako brzo smršati pred odmor
LepaiSrecna 

Umesto toga, preporučio je prelazak na "cela zrna", uključujući ceo raž, integralni ječam, divlji pirinač i heljdu.

"Mahunarke, kao što su sočivo, pasulj i leblebija su takođe zdrave i zasitne", dodao je on.

"Ultra-prerađena" hrana

Na kraju je objasnio da prerađenu hranu i meso takođe treba izbegavati kada pokušavate da smršate.

"'Ultra-prerađena' hrana uključuje hamburgere, čips, pice, hot-dogove, unapred upakovane obroke, sladoled, slatkiše, čips, energetske pločice, pekarske proizvode, kekse, margarin i sve što je instant", rekao je dr Mozli.

Kako brzo smršati pred odmor
Shutterstock  

Budući da su žitarice, smutiji i peciva zabranjeni za doručak ljudima koji pokušavaju da smršaju, mnogi se pitaju šta je najbolji izbor za prvi jutarnji obrok.

Majkl Mozli je objasnio da su jaja najbolja opcija za doručak jer će vam održati osećaj sitosti duže nego, npr, žitarice ili tost.

"Kuvano ili poširano jaje, kajgana ili omlet. Dodajte malo zelenog povrća, parmezana ili dimljenog lososa", predložio je.

Žena sprema jaja
Shutterstock  

Konzumiranje hrane bogate proteinima ujutru pomaže da duže ostanemo siti. Drugi dobri izvori proteina su povrće, voće, mahunarke, orasi, pasulj i riba.

"Jedan od glavnih razloga zašto treba da se odlučite za doručak sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina je taj što nećete ponovo ogladneti usred jutra i biti u iskušenju da pojedete pecivo. Mnoge studije su pokazale da ako jedete doručak bogat proteinima, možda nešto sa jajima ili ribom, to će vas duže držati sitim", zaključio je Majk Mozli.

Tekst: Lepa&Srećna