Novo istraživanje sa Kolumbija Univerziteta ukazuje na važnost taurina, amino kiseline koja igra čitav niz uloga u ljudskom organizmu.

Pokazalo se da se njegov nivo smanjuje sa starenjem i da je posebno drastičan pad posle 60. godine života.

Glavni izvori taurina su proteini životinjskog porekla, iz mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Može se naći i u nekim vrstama morske trave. Naš organizam, takođe, može da ga proizvede iz drugih aminokiselina.

"Naše istraživanje pokazuje da je taurin eliksir života i da nam pomaže da živimo duže i zdravije", tvrdi Vidžej Jadav, jedan od vodećih autora studije. On je otkrio značaj taurina dok je istraživao osteoporozu i zaključio da ima ključnu ulogu u regulaciji rasta kostiju.

omlet sa sunkom.jpg
Shutterstock  

I druge studije su pokazale da taurin utiče na imuni sistem, probleme gojaznosti i nervni sistem. Kod osoba koje imaju 60 godina, koncentracija taurina je 80 odsto manja nego kod deteta od 5 godina.

Istraživači u početku nisu bili sigurni da li je pad nivoa taurina samo posledica starenja ili njemu aktivno doprinosi. Eksperimenti na životinjama su pokazali da suplementacija taurinom produžava životni vek za više od deset odsto.

Posebno je važno što je istovremeno smanjen broj takozvanih "zombi ćelija". To su one koje uzrokuju upalne procese u telu jer su suviše zdrave. Taurin podstiče stvaranje matičnih ćelija u nekim tkivima, smanjuje oštećenje DNK i pomaže organizmu da raspolaže sa više energije.

Tekst: Lepa&Srećna