Mršavljenje ne mora uvek da podrazumeva odbacivanje omiljene hrane. Dobre vesti za ljubitelje čokolade su da je moguće povremeno se zasladiti, a ipak izgubiti na težini. Prema rečima nutricioniste Roba Hobsona, idealan desert za mršavljenje sadrži malo ugljenih hidrata, posebno dodatog šećera.

Zdrav desert treba da sadrži prirodne šećere u kombinaciji sa zdravim mastima i proteinima, a kako navodi ovaj stručnjak, ovo će smanjiti uticaj na nivo šećera u krvi koji može podstaći skladištenje masti.

Voda ujutru za mršavljenje
Shutterstock  

Nutricionista Hobson predlaže da, ukoliko ste na dijeti, za desert izaberete ukusan kakao mus.Kakao prah, kako je naveo, pruža "intenzivan čokoladni užitak bez šećera", a može se pomešati sa kokosovim uljem, kokosovom vodom i avokadom da bi se napravio vrhunski mus.

Nutricionistkinja Lili Suter je sugerisala i da energetske pločice sa niskim sadržajem šećera takođe čine odličan desert. Ona preporučuje mešanje sirovog kakaa, indijskih oraščića, kokosovog ulja, mača zelenog čaja u prahu i zobi, i ovo naziva "jednim od najboljih deserta za mršavljenje".

Sirovi kakao, kako navode stručnjaci, može zadovoljiti žudnju za čokoladom, i to bez toga da oni koji su na dijeti moraju da posegnu za običnom čokoladom. 

Žena jede
Shutterstock  

Guru za mršavljenje dr Majkl Mozli preporučuje i borovnice i brusnice, dok se treba držati podalje od slatkog voća kao što su mango, ananas i dinja. Takođe je najbolje izbegavati deserte pune rafinisanog šećera.

Za one kojima nedostaje sladoled, nutricionista Rob Hobson je preporučio zdravu alternativu.

Umesto kaloričnog slatkiša, oni koji su na dijeti mogu "radikalno da smanje sadržaj šećera" zamenom sladoleda za smrznute banane pomešane sa kokosovim uljem.

Za dodatnu aromu, dodajte malo sirovog kakaa ili putera od kikirikija, kao i bobičasto voće ili kokos.

Tekst: Lepa&Srećna