Roštilj je omiljeni ručak u Srbiji, bilo da ga naručite u kafani ili sami ispečete kod kuće pljeskavice, ćevapčiće i krmenadle. Uz njega se najčešće služi crni luk, ali ova salata ima i svoje loše, kao i dobre strane.

Blagotvorno dejstvo je višestruko - luk je pun flavonoida, koji imaju antioksidantni i antiupalni efekat. Štaviše, jedan je od najbogatijih izvora tih sastojaka - ima ih čak 25. Istraživanja pokazuju da može biti veoma koristan za zdravlje srca. Potpomaže razređivanje krvi čime se sprečava stvaranje trombova.

Može da obori krvni pritisak i da pomogne u kontroli holesterola. Neka istraživanja su čak pokazala da smanjenjem oksidativnog stresa može da utiče na sporije gubljenje koštane mase. To je veoma značajno za žene u menopauzi koje boluju od osteoporoze.

crni luk-min.jpg
Shutterstock  

Međutim, tokom obilnog ručka, crni luk može da izazove smetnje zbog kojih biste možda želeli da ga izostavite sa jelovnika.

"Luk dosta nadima", kaže dr Vojislav Perišić, pa zato savetuje samo mladi luk. Takođe, on podseća da meso za pripremu roštilja mora da bude pažljivo pripremljeno.

cevapcici sa lukom.jpg
Shutterstock  

"Najbolje je da ga umesite uz dodavanje maslinovog ulja, origana i malo senfa. To ulje ima antioksidativno dejstvo", kaže dr Perišić. On savetuje mnogo zelenog povrća - kupusa, celera i zelene salate uz ovakav ručak.

Tekst: Lepa&Srećna