Vitamini su često u centru pažnje svih koji se bave zdravljem, pa funkcija minerala ponekad ostaje u senci. Oni su jednako važni za osnovne procese u organizmu, a najbolje je da ih obezbedite kroz pravilnu ishranu. U slučaju potrebe, nadoknadite ih suplementacijom.

Neki od njih su potrebni u količinama većim od 100 mg dnevno i zato ih nazivamo makronutrijentima, dok su drugi neophodni u manjoj dozi i to su mikronutrijenti.

Kalcijum je izuzetno važan za zdrave kosti, kao i zube, a u njima se skladišti da bi telo uvek imalo dovoljnu količinu na raspolaganju za osnovne fiziološke procese koji uključuju mišiće, nervni sistem, srce i želudac.

Fosfor je, takođe, ključni sastojak kostiju i zuba, a u formi fosfolipida učestvuje u građenju strukturne membrane ćelije. Bitan je za rast i razvoj, kao i za ukupan balans svih vitamina i minerala u telu.

suplementi minerali vitamini 2-min.jpg
Shutterstock  

Magnezijum je regulator brojnih biohemijskih procesa. Važan je za balans hormona, kvalitet sna, hidrataciju i razvoj i oporavak mišića. Umiruje pred san, savetuje se kod napetosti i umora.

Natrijum je potreban za adekvatnu ravnotežu vode i drugih minerala u organizmu. On provodi nervne impulse, važan je za kontrakcije i opuštanje mišića, ključnih u svim vitalnim funkcijama.

Kalijum utiče na regulaciju srčne radnje, kao i na zdravlje nerava i mišića. Bez njega organizam ne može da sintetiše mišiće, niti da prerađuje ugljene hidrate.

suplementi minerali vitamini 3-min.jpg
Shutterstock  

Hlor čuva kiselo-baznu ravnotežu u telu, prisutan je u međućelijskim tečnostima i neophodan sastojak želudačne kiseline.

Mikroelementi ključni za naše zdravlje su gvožđe, cink, selen i jod. Bez obzira na to koliko male količine su potrebne, oni su nam neophodni za normalno funkcionisanje.

Za imunitet se posebno preporučuje cink, koji daje dobre rezultate u skraćenju prehlade i sličnih respiratornih oboljenja. Manjak cinka u organizmu je redak, pa se suplementi najčešće prepisuju strogim vegetarijancima, osobama koje se izrazito loše hrane, kao i onima koji konzumiraju previše alkohola.

Tekst: Lepa&Srećna