Prosečan uzrast kada devojke stupaju u intimne odnose se neprekidno menja, a danas je to oko 13. ili 14. godine života. "Svesni smo toga i smatramo da je to veoma rano", objasnila je dr Biljana Živaljević u emisiji RTS Ordinacija.

Prema njenim rečima, to su devojčice koje nisu ni završile osnovnu školu i nisu ni fizički ni psihički sazrele. Najveće turbulencije izazivaju hormoni koji prate pubertet, a lekari savetuju da se barem završi njegova poslednja faza pre nego što se mladi odluče za seks.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, važno je da osoba ima "pozitivan odnos s puno poštovanja prema seksualnosti, bez ikakve prinude, diskriminacije ili nasilja, kao i uživanje uz potpunu bezbednost".

Neophodno je saglasnost oba partnera, pažnja da ne dođe do neželjene trudnoće, briga o eventualnim seksualno prenosivim bolestima. 

dvoje mladih par.jpg
Shutterstock  

Sve ranije stupanje u intimne odnose nije pravilo za sve, naprotiv. Događa se da žene nemaju odnose sve do 30. godine, jer se - jednostavno - nisu stekli odgovarajući uslovi za to.

"Imamo slučajeve žena koje su starije od 30 godina i dolaze da uradimo inciziju himena", kaže dr Živaljević. "Razlog je taj što ih muškarci ostavljaju kad otkriju da su nevine, kao da razmišljaju u stilu `mora da nešto nije u redu s njom`." Tada one dođu kod lekara kako bi im hirurški bio uklonjen znak devičanstva.

Tekst: Lepa&Srećna