Vitamin D je neophodan za održavanje metaboličkih procesa u telu, za zdravu kožu i lepu kose. Ovaj vitalni vitamin je uključen u sintezu polnih hormona, metabolizam ćelija i štiti od osteoporoze. U periodu jesen-zima telu je posebno potreban vitamin D, jer se njegov nivo smanjuje usled nedostatka sunčeve svetlosti.

Uz pomoć kojih proizvoda možete popuniti rezerve "solarnog" vitamina, otkrila je nutricionistkinja Nata Gončar.

Vitamin D je jedan od najvrednijih vitamina za održavanje zdravlja. Nedostatak ovog vitamina dovodi do problema sa kožom, opadanja kose, promene raspoloženja, povećanog umora, iscrpljenosti organizma, pogoršanja hroničnih bolesti.

Pet namirnica su bogate vitaminom D

Jetra bakalara

Nezaobilazan proizvod za prevenciju nedostatka vitamina D. Кafena kašičica jetre bakalara sadrži 448  IU D vitamina, što je 56% dnevne potrebe. Jetra takođe sadrži omega-3 masne kiseline i vitamin A, koji su neophodni za normalno funkcionisanje mozga, kardiovaskularno zdravlje i jak imuni sistem.

Skuša

Ukusna i ekonomična riba bogata omega-3 masnim kiselinama, fosforom i vitaminom D.  Samo 100 grame ove ribe sadrži 360-390 IU vitamina D.

Ružičasti losos

Bogat izvor vitamina D, učestvuje u formiranju kostiju i pomaže da se kalcijum apsorbuje u njih. Ružičasti losos sadrži mnogo lako svarljivih proteina (100 g ribe sadrži oko 60% dnevne potrebe za proteinima). Riba sadrži supstancu glutation - sakuplja štetne strane ćelije u telu i jača imuni sistem.

Sok od pomorandže

Jedna čaša (250 ml) sadrži oko 100 IU vitamina, što je 12% dnevne vrednosti. Sok takođe sadrži vitamin C, koji pomaže u apsorpciji mnogih drugih vitamina i sprečava nedostatak. Sok od pomorandže poboljšava raspoloženje i stanje krvnih sudova, povećava nivo energije i aktivira zaštitne funkcije organizma.

Pileća jaja

Bogat izvor vitamina D. Cela jaja nadoknađuju njegov nedostatak, dobro zasićuju i ispunjavaju ishranu proteinima. Najveći deo vitamina D i drugih korisnih materija nalazi se u žumancima: svako sadrži 5% dnevne vrednosti "vitamina sunca".

Manje količine vitamina D se nalaze u drugim namirnicama koje možete dodati svojoj svakodnevnoj ishrani:

  • sir
  • mleko
  • maslac
  • goveđa jetra
  • pečurke
  • peršun
  • tofu

Ako postoji nedostatak vitamina, potrebno je normalizovati ishranu, dodati u jelovnik namirnice koje obezbeđuju dnevnu potrebu za vitaminom D, ili nedostatak nadoknaditi lekovima.

Da telo ne bi osetilo nedostatak vitamina D, savetuje se pravilna ishrana, šetnja na svežem vazduhu i fizička aktivnost.

Tekst: Lepa&Srećna