Mnogi imaju problem sa nesanicom, a među njima i brojne poznate ličnosti, kao što je Dženifer Aniston. Dovoljna količina sna je neophodna za dobro zdravlje, a kada ne spavamo dovoljno može doći do ozbiljnih zdravstvenih tegoba kao što su hipertenzija, gojaznost, depresija i povećan rizik od srčanih bolesti.

"Odraslim osobama između 18 i 64 godine potrebno je sedam do devet sati sna po noći“, savetuje Fondacija za spavanje, napominjući da starijima od 65 godina treba sedam do osam sati sna. Zato je važno da dobar san održimo po svaku cenu. 

Ishrana može znatno uticati na kvalitet sna

Кonzumiranje određenih namirnica može dovesti do nesanice, a tokom prolećne van sezone rizici se povećavaju nekoliko puta. Nesanicu prvenstveno izazivaju masni mlečni proizvodi. Stvar je u tome što se slabo apsorbuju i često izazivaju težinu u stomaku. Isto važi i za bilo koju začinjenu i prženu hranu.

meso 2-min.jpg
Shutterstock  

Ako imate problema sa spavanjem, ne preporučuje se da jedete noću čak ni onu nekalorijsku hranu kao što su celer, lubenica ili dinja. Svi oni imaju diuretički efekat.

Takođe bi trebalo da izbegavate da pijete kafu, kao i sva pića koja sadrže kofein. Pored toga, alkohol je zabranjen. Čak i ako vam čaša vina pomogne da zaspite, san će biti nemiran, tvrde stručnjaci i ističu da je četiri vrste namirnica poželjno jesti u večernjim satima:

  • Banane
  • Masna Riba
  • Orašasti plodovi
  • Sok od višanja

Tekst: Lepa&Srećna