Gubitak kose jednako pogađa muškarce i žene, a svako opadanje kose u većem stepenu naziva se alopecija. Uzroci opadanja kose mogu biti različiti, od genetske predispozicije, preko hormonalne neravnoteže i uzimanja određenih lekova, nepravilnog rada štitne žlezde do nedostatka određenih vitamina.

Gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom omega-3 masnih kiselina.

Određeni hranljivi sastojci su neophodni za pravilno funkcionisanje tela. Nedostaci mogu imati trajne posledice, čak i dovesti do bolesti. A u nekim slučajevima mogu dovesti do gubitka kose, rekao je doktor Maniš Mital.

Omega-3 masne kiseline su skup polinezasićenih masti koje se mogu naći u biljnim uljima, orašastim plodovima i semenkama, kao i u morskim plodovima i ribi.

"Kada govorimo o omega -3, mislimo na tri vrste masnih kiselina koje se zovu dokozaheksaenska kiselina (DHA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i alfa-linolenska kiselina (ALA). Omega-3 je neophodna za održavanje zdravlja i normalnog ljudskog rasta", tvrdi doktror.

"Jedna od ključnih vrednosti omega-3 masnih kiselina je njegovo antiinflamatorno svojstvo, koje sprečava iritaciju folikula dlake i na taj način sprečava opadanje kose. Prirodno je da kosa opada, ali nedostatak nekih hranljivih materija će ubrzati ovaj proces i može dovesti do proređivanja ili čak ćelavosti", tvrdi doktor i isitiče da je nedostak omega - 3 masnih kiselina povezan sa suvom i lomljivom kosom, što može dovesti do peruti i svraba.

"Omega-3 masne kiseline pomažu u hidtataciji kose, dodaje volumen, elastičnost i sjaj, a takođe pomažu da vaše vlasište ne postane previše suvo i da se ljušti", tvrdi doktor.

Šta kaže istraživanje?

"Istraživanje sugeriše da ljudi koji uzimaju suplemente koji sadrže omega-3 masne kisline vide povećanje gustine kose i smanjen gubitak kose. Neki eksperimenti su čak otkrili da su suplementi pomogli ljudima koji pate od androgene alopecije, što je oblik gubitka kose", rekao je doktor.

Kosa može da opada zbog nedostatka omega 3 kiselina
Youtube/Printscreen/ Sazan Hendrix 

Jedna studija, objavljena u "Journal of Cosmetic Dermatology" 2015. godine, otkrila je da konzumiranje suplemenata omega-3 i 6 može da reši problem opadanje kose. Tokom ispitivanja proučavano je 120 zdravih žena tokom šestomesečnog perioda.

"Šestomesečna suplementacija sa omega-3 i 6 i antioksidansima efikasno deluje protiv gubitka kose u poboljšanju gustine kose"

Kako povećati unos omega-3 kiselina

"Najveći izvor dolazi iz masne ribe kao što su losos, sardine, pastrmka, bakalar, tunjevina i haringa. Ako ne volite da jedete ribu, možete uzeti i dodatak ribljeg ulja. Školjke i jaja su takođe dobri izvori omega-3 masnih kiselina", tvrdi doktor.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, omega 3- masne kiseline možete naći i u orašastim plodovima, tušt biljci, lanenom semenu i uljanoj repici.

Ostali simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina su:

  • Iritacija i suvoća kože
  • Depresija
  • Suve oči
  • Bol u zglobovima i ukočenost

Izvor: Lepa&Srećna