Visceralna masnoća može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema, od dijabetesa do srčanih bolesti. Zbog toga je neophodno eliminisati ovog "krivca" zbog kog ne smemo da nosimo usku i kratku garderobu. Iako je poznato da ne postoji čarobni štapić kada je u pitanju mršavljenje, nutricionisti tvrde da je jedan napitak posebno delotvoran kada je skidanje sala sa stomaka u pitanju. Većina se teško odriče navika kao što je ispijanje jutarnje kafe, ali stručnjaci savetuju da je zamenimo zelenim čajem.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Obesiti", ova mešavina čaja može pomoći u sagorevanju masti sa stomaka i to bez drugih promena u ishrani. Istraživanja sugerišu da bi uključivanje zelenog čaja u svakodnevnu ishranu moglo da bude pogubno za visceralne masnoće. 

Zeleni čaj sadrži grupu antioksidanata, poznatih kao polifenoli, koji čine do 30 procenata njegove suve težine. Posebno je bogat u najmoćnijoj vrsti katehina koji mogu da ubrzaju metabolizam i doprinesu bržoj razgradnji masti. Osim katehina, zeleni čaj sadrži i kofein, koji se smatra stimulansom koji pomaže u sagorevanju masti, energiji i vežbanju.

zeleni caj solja
Shutterstock , Youtube / Aroma LeihaoFAMILY 

Imajući ovo na umu, istraživački tim je angažovao 270  muškaraca i žena kako bi posmatrali efekte dejstva zelenog čaja na masti.

Ispitivanje je pokazalo da su subjekti unosili ekstrakt zelenog čaja koji sadrži 583 mg katehina (katehinska grupa) ili 96 mg katehina (kontrolna grupa) dnevno. Navodi se da ni učesnici ni istraživači nisu znali koji tretman učesnici primaju dok se kliničko ispitivanje ne završi. Rezultati su pokazali da je grupa koja je unosila više katehina skinula više masnih naslaga sa stomaka.

Visceralna masnoća povezana je s dijabetesom, moždanim udarom, ali demencijom

kako skiniti stomak posle 40.
Shutterstock  

Katehini takođe mogu da utiču na smanjenje krvnog pritiska i lošeg holesterola koji se smatraju prethodnicima srčanih bolesti.

Zanimljivo je da su svi ovi pozitivni efekti primećeni uprkos tome što su se učesnici držali uobičajenih životnih navika.

Međutim, važno je napomenuti da većina studija, uključujući i ovu, koristi ekstrakt zelenog čaja umesto uobičajenog napitka.

Ovo je važno jer je ekstrakt zelenog čaja obično snažniji od šolje zelenog čaja.

"To ne znači da ne možete da uskladite sadržaj ekstrakta zelenog čaja sa pićem, samo ćete morati da popijete više“, objasnili su doktori koji su vodili istraživanje.

Dr Tim Bond je rekao da bi četiri šoljice čaja dnevno trebalo da budu dovoljne da se vide rezultati. Za bolje i brže rezultate uz konzumaciju zelenog čaja preporučio je zdravu hranu i fizičku aktivnost.

Izvor: Lepa&Srećna