Kažu da se na koži mogu pronaći znaci tegoba u različitim delovima tela, a sada stiže i potvrda ove tvrdnje. Razni upalni procesi koji narušavaju zdravlje tela vidljivi su i na njoj, pre svega u vidu pojačanog napada ekcema.

Kod osoba koje pate od psorijaze, jače tegobe su često povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Evo na kakve sve još veze stanja kože i ukupnog zdravlja ukazuju dermatolozi - obratite pažnju na ove simptome!

"Kako starimo, tako je sve slabija zaštitna barijera kože", objašnjava dermatolog dr Sintija Bejli. "Istraživanja su pokazala da se slučaju narušene ove zaštitne funkcije mogu povećati i markeri upalnih procesa u krvi.

Isti takav znak se javlja i kod drugih bolesti povezanih sa starenjem - osteoporozom, srčanim bolestima i Alchajmerovom bolešću."

parkinsonova bolest terapija.jpg
Shutterstock  

Dodatni uvid lekarima daje i jedna studija iz 2019. godine, u kojoj je otkriveno da se uz upotrebu jakih hidratantnih krema koje uspostavljaju narušenu barijeru kože smanjuje količina citokina u krvi, upravo znakova upale. Da li je to samo koincidencija? Dr Bejli veruje da nije.

"Ispod površine kože je sloj masnoće koji štiti kosti, nerve, krvotok i limfotok od jake vrućine ili hladnoće", objašnjava Pamela Fridman, stručnjak za negu kože. "Kad zaštitna barijera kože oslabi, i taj sloj je osetljiviji na bilo kakav štetni spoljni uticaj. Zdravlje kože i kardiovaskularnog sistema su čvrsto povezani."

Doktorka Bejli kaže da je njena tridesetogodišnja praksa dokazala tu vezu. "Moji pacijenti u srednjem i poznom dobu koji su imali problema sa izuzetno suvom kožom redovno su patili i od srčanih oboljenja ili imali visok pritisak.

Šta je tu uzrok, a šta posledica, nisam ni ja sigurna", kaže doktorka. "Ali ako imate godina i jako suvu kožu, a ne idete redovno kod kardiologa, vreme je za vaš prvi odlazak", savetuje ona.

Tekst: Lepa&Srećna