Koncentracija magnezijuma u hrani zavisi od toga gde su namirnice uzgajane, odnosno kakvo je zemljište na kojem biljke rastu. Najviše ga ima u barenoj blitvi i spanaću, semenu bundeve i susama, u kinoi, indijskom orahu, susamu i ječmu.

Istraživači kažu da većini ljudi magnezijum nedostaje i da treba da ga uzimaju u formi suplementa. Postoje četiri vrste, pa odaberite koji najbolje odgovara vašim potrebama.

1. MAGNEZIJUM GLICINAT

Ovo je kombinacija magnezijuma i aminokiseline glicin. U ovoj formi, magnezijum se apsorbuje bolje i izaziva manje tegoba u sistemu za varenje. Preporučuje se za poboljšanje neurološkog zdravlja i pomaže kod depresije, anksioznosti i slabljenja pamćenja. Glicinat treba uzimati uveče, za mirniji san i poboljšanje raspoloženja.

2. MAGNEZIJUM CITRAT

Ovaj oblik magnezijuma se, takođe, dobro apsorbuje, a nešto je pristupačniji. I on pomaže u relaksaciji, ali ne toliko koliko glicinat. U istraživanjima se izučava njegovo dejstvo u prevenciji migrena, ali se spominju dosta visoke doze - oko 600 mg dnevno.

magnezijum.jpg
Shutterstock  

Zato svakako proverite sa doktorom da li da uzimate suplement u tu svrhu. Imajte na umu da visoke doze mogu da izazovu tegobe u sistemu za varenje. Međutim, manje doze magnezijum citrata mogu da pomognu kod tvrde stolice. Takođe, savetuje se da ga uzimate u predmenstrualnoj fazi, ublažava neprijatne simptome PMS-a.

3. MAGNEZIJUM OKSID

Ova vrsta magnezijuma je najjeftinija i najčešće se uzima, ali ima slabiju apsorpciju od glicinata i citrata. Obično se uzima u tabletama ili prahu, a treba ga uzeti sa što više vode. Često je potrebna veća doza da se postignu veći efekti, a onda mogu da uslede i jače tegobe.

4. MAGNEZIJUM KARBONAT

Magnezijum karbonat se u želucu pretvara u magnezijum hlorid i može da ublaži tegobe koje izaziva želudačna kiselina. To posebno važi ako se uzima u obliku praha i tada ga je najbolje uzimati razmućeno u malo vode.

Magnezijum karbonat se može mešati sa limunskom kiselinom u vodi i tada nastaje magnezijum citrat. Upravo zato se često se ova kiselina i dodaje kao sastojak u šumećim tabletama. Ako želite da pijete magnezijum karbonat, da vam ublaži tegobe u želucu, popijte ga dok se još peni. Ako želite magnezijum citrat koji se lako apsorbuje, sačekajte da mehurići nestanu i onda popijte napitak.

Izvor: Lepa&Srećna