Vitamin Apojačava i funkciju imunološkog sistema i sprečava pojavu određenih zaraznih bolesti, a posebnu važnost ima i kada je u pitanju zdravlje očiju, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta (rodopsina) koji se nalazi u štapićastim ćelijama mrežnjače.

U biljkama se vitamin A nalazi kao provitamin beta - karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A, zbog čega se beta - karotin još naziva i provitamin A. Pošto se beta - karotin u organizmu pretvara samo po potrebi u vitamin A i, za razliku od retinola, nije toksičan ni u većim količinama, potrebno je da se u preparatima nalazi u tom obliku, a ne u obliku vitamina A.

namirnice koje ne treba jesti na prazan stomak
Youtube/Printscreen/ Downshiftology 

Retinol se nalazi u mlečnim proizvodima, žumancetu i jetri. Sadrži ga: mleko, puter, obogaćeni margarin, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, žuto povrće, šargarepa, sladak krompir, dinja, spanać, maslačak, zeleniš od rotkve, prokelj, detelina (lucerka), kupus, borove iglice, peršun, breskva, kajsija, šljiva, prenosi portal "Stetoskop".

breskve
Youtube / BigJoe Kasulis 

Karotini (prekursori vitamina A) se nalaze u narandžastom i žutom povrću i voću, u šipku, crvenoj paprici, gloginjama, bundevi, brusnici, drenu, divljoj tikvi, paradajzu.

Najbogatije vitaminom A je riblje ulje.

Čaj od brusnice
Youtube / Printscreen / Hurricane Jeffries 

Dnevna potreba odrasle osobe za vitaminom A je 0,8 do 1,0 mg.

Nedostatak vitamina A u organizmu ispoljava se u vidu sušenja kože, opadanja kose, pojave noćnog slepila (kokošije slepilo), smanjenja oštrine vida, povećanja osetljivosti na svetlost, a u dečijem uzrastu dolazi do usporavanja rasta i razvoja kostiju.

Tekst: Lepa&Srećna