Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOGODILO SE KAO IZ VEDRA NEBA: Žena otkrila prvi simptom infarkta - nije me bolela ruka, a ni grudi

Neuobičajen simtpom srčanog udara kod žena.

 zena-bol-shutterstock-min.jpg Izvor: Shutterstock

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Infarkt često vezujemo sa bolom u grudima, nedostatkom daha, ali simptomi srčanog udara kod žena mogu da budu daleko suptilniji. Ema Šenon koja je napunila 43 godine ispričala je svoje iskustvo. Naime, njoj se infarkt dogodio tek što se vratila sa odmora, bila je puna energije ali se tokom druge smena koju je radila u baru osetila toliko loše da je morala da legne.

Pošto je nedavno otvorila svoj bar u Rejkjaviku na Islandu, žena se osećala punom energije nakon povratka sa odmora.

 "Kao grom iz vedra neba, počela sam da imam najgore probavne smetnje koje sam ikada osetila. Bol je postajao sve gori i gori. Legla o sam na pod da pokušam da se odmorim, misleći da će mi olakšati, ali to nije pomoglo pa sam pozvala taksi i otišla kući", ispričala je Ema koju je suprug sutradan odveo kod lekara. Pregledao joj je stomak i tvrdio da ima čir na želucu. Bol nije prolazio ni danima kasnije.

"Osećala sam se kao da imam anksioznost, imala sam nelagodu u stomaku i oblivao me hladan znoj – što je bilo čudno, jer ne patim od anksioznosti", ispričala je Ema koja je odmah potom pozvala svog lekara. On je već bio na ivici strpljenja jer, kako kaže, tvrdio da joj je dobro, ali je za svaki slučaj odlučio da joj uradi EKG.

"Sestra je prebledela i šokirano izjavila da sam imala infarkt", ispričala je Ema koja kaže da je mislila da srčani udar prati bol u ruci, nedostakak daha, i upozorila sve da obrate pažnju i na suptilnije simptome. 

 Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije