Soja je veoma popularna, a uz to i jeftina, biljna namirnica. Popularna je sa dobrim razlogom - prepuna je vitamina i minerala, ali i povezana sa smanjenjem rizika od niza kardiovaskularnih problema, kao što su srčana oboljenja i moždani udar.

Jedno od poslednjih istraživanja otkrilo je da konzumiranje sojinog brašna bogatog proteinom B-konglicininom utičena smanjenje nivoa "lošeg" holesterola. Istraživački tim je otkrio da ovaj proizvod od soje smanjuje nivo holesterola i drugih lipida čak i do 70%.

Soja
Shutterstock  

"Efekti soje na holesterol nisu povezani samo sa sastavom proteina, već i sa peptidima ugrađenim u njih, koji se oslobađaju tokom gastrointestinalnog varenja. Peptidi digestiranih sojinih zrna bili su u stanju da smanje akumulaciju lipida za 50 do 70 procenata, i to je veoma važno", rekla je autorka studije Elvira de Mejia.

"Veće koncentracije B-konglicinina pokazale su se posebno korisnim, jer je protein pokazao veće smanjenje oksidovanog 'lošeg' holesterola i drugih masti u krvi. Takođe smo jasno videli različite markere na koje su uticali ključni enzimi koji regulišu hepatičnu lipogenezu - razvoj masne jetre", dodala je ona.

Soja
Shutterstock  

Soja je, kako navode stručnjaci, u stanju da smanji rizik od metaboličkih bolesti kao što su masna jetra i ateroskleroza.

Poznat kao "tihi ubica", visok holesterol predstavlja problem za kardiovaskularno zdravlje, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Tekst: Lepa&Srećna