Brojni faktori utiču na zdravlje bubrega, kao što su fizička aktivnost, unos dovoljne količine tečnosti, redovno kontrolisanje šečera i pritiska, a pre svega zdrava ishrana. Bubrezi "ne vole" namirnice koje su bogate purinima jer stvaraju prevelike količine mokraćne kiseline koju bubrezi ne uspevaju da neutrališu, što dovodi do stvaranja bubrežnog kamenca.

Namirnice koje treba izbegavati su:

  • crveno meso
  • mast i zasićene masnoće
  • iznutrice
  • mesne prerađevine
  • šećer
  • sardine u ulju
  • slane grickalice

Takođe, treba izbegavati alkohol jer dovodi do dehidracije, ali i biti oprezan za dugotrajnim nekontrolisanim uzimanjem tableta za bolove.

Kako bi sačuvali zdravlje bubrega važno je unosite dovoljnu količinu vode jer pomaže bubrezima da lakše oslobode organizam od toksina, preporučuje se najmanje 8 čaša vode dnevno. 

Za očuvanje zdravlja bubrega unosite:

  • crvenu papriku
  • karfiol
  • kupus
  • beli luk
  • crveni luk
  • maslinovo ulje
  • jabuke

Simptomi bolesti bubrega se često zanemaruju i ne daje im se prevelika važnost, ali upravo oni mogu sprečiti ozbiljnije posledice. Na ove alarme koje vam šalje organizam obratite pažnju:

  • Promene u funkciji urinarnog trakta
  • Oticanje
  • Umor
  • Svrab kože
  • Neprijatan ukus u ustima
  • Mučnina

Izvor: Lepa&Srećna