Moderne dijete i nezdrave životne navike često dovode do manjka važnih minerala i vitamina kojeg možda nismo ni svesni. Tako se može desiti da telu nedostaju gvožđe, cink ili vitamin B12, a mi ignorišemo simptome misleći da nisu važni.

Loš san, lomljivi nokti? Obično takve probleme pripišemo tome da smo mnogo radili, "ruke bile stalno u vodi", a i vreme se "promenilo", a treba osluškivati telo pažljivije.

"Mnogo je znakova kojima nam telo šalje upozorenja da nedostaju neki vitamini ili minerali", kaže dr Patriša Grejem, specijalista interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta RAŠ. "Ono što je dobro je što će se tegobe smanjiti ili sasvim povući čim preduzmete odgovarajuće korake da se deficiti otklone.

Za neke vitamine, deficit se lako rešava - na primer, kod vitamina D je dovoljno da uzmete odgovarajuće tablete ili kapi. Ukoliko je manjak bio uzrokovan neadekvatnom ishranom, on će se ublažiti ili sasvim nestati.

Kod drugih tegoba, možda će biti potreban i širi tretman.

Simptom koji ukazuje na srčani udar kod žena
Shutterstock  

Umor je, na primer, čest simptom kod mnogih bolesti, ali je tipičan i kao simptom nedostatka gvožđa u krvi. Ovaj mineral je neophodan organizmu da bi stvarao hemoglobin koji nosi kiseonik do svih ćelija u telu. Ako nema dovoljno gvožđa, neće biti ni dovoljno kiseonika i otuda stalan osećaj umora. Da biste otklonili ove tegobe, neophodno je dodati u ishranu više namirnica bogatih gvožđem - junetinu, jagnjetinu, brokoli, jagode.

Suva kosa

Ako vam je kosa stalno suva i tršava, i to može biti znak manjka gvožđa, ali i nedovoljno proteina u ishrani. Kao i kod umora, nedovoljno dopremanje kiseonika utiče na celo telo pa i na koren dlake. Jedite više piletine, jaja i oršatih plodova.

Horizontalna zadebljanja na noktima

I promene na noktima mogu biti znak manjka nekih nutrijenata. Na primer, horizontalna zadeljanja ukazuju na mogući nedostatak cinka, pa bi bilo dobro da se u ishranu uvrste crveno meso i piletina, a - ko voli - i avokado.

Krti nokti

Pored manjka gvožđa, za lomljivost noktiju može biti odgovoran i biotin. On podstiče nivo amino kiselina koje stvaraju keratin. Ovo je protein koji se nalazi u epitelnim ćelijama kao što su nokti, kosa i koža.

Osećaj pečenja u ustima

Ovaj sindrom karakteriše iznenadan osećaj kao da vam usta gore, a mogući razlog je manjak vitamina B 12, ali i gvožđa. Moguć je čak i nedostatak gvožđa. Posebno mogu biti pogođeni oni koji ne jedu namirnice životinjskog porekla, pa bi trebalo da uzimaju suplemente.

grcevi u nogama-min.jpg
Shutterstock  

Grčevi u mišićima su često znak hipokalemije - manjka kalijuma u telu. On je važan radi dobre funkcije mišića i nerava u skladu sa električnim signalima koje šalje čovek. Kad ga nema dovoljno, mišići počinju da se grče bez inputa iz mozga. Najbrže ćete kalijum nadoknaditi putem ishrane ako joj dodate banane, ali i krompir i zeleno povrće su dobri izvori.

Utrnuli prsti

Ako u vrhovima prstiju osećate peckanje ili utrnulost, to može biti znak ozbiljnog nedostatka kalcijuma. On je ključan za zdravlje nerava i ako vam nedostaje, onda se smanjuje funkcionalnost onih najviše udaljenih. Treba se okrenuti mleku i sirevima, mlečni proizvodi proizvodi su puni kalcijuma.

Krvarenje desni

Ukoliko vam često krvare desni posle pranja zuba četkicom ili čišćenja međuzubnog prostora koncem, to može biti znak manjka vitamina C. Pojačajte citruse u ishrani, kao i papriku, paradajz i brokoli.

Slab noćni vid

Ljudsko oko bi trebalo da se lako adaptira na različite vrste osvetljenja, pa zato treba proveriti nivo vitamina A ako imate probleme sa očima. Ako ga nema dovoljno u organizmu, valja pojačati mlečne proizvode, paprike i ribu.

Tekst: Lepa&Srećna