Srčane smetnje nemaju uvek jasne simptome, već se prvo osete neodređene tegobe kao što su umor, slabost i iscrpljenost. Ako se dijagnoze ne postave na vreme, time se odlažu i terapije, ali i promena životnog stila koja je dragocena za oporavak.

Mnogo toga možete učiniti i sami, tako što ćete uvesti zdraviju ishranu sa više namirnica koje čiste krvne sudove. Takođe, važno je da prekinete sa pušenjem. Da biste proverili svoje zdravlje i otkrili da li je sve u redu sa srcem, neke jednostavne testove možete uraditi i sami i to odmah.

Najprostija provera se obavlja na stepenicama - osobe do četrdeset godina bi trebalo da mogu da se popnu do trećeg sprata bez ikakvih problema, tvrde kardiolozi. Ako osetite da morate da stanete, ako se mnogo zadišete, vidite da nemate daha, vreme je da se pobrinete za svoju kondiciju i zdravlje.

stepenice.jpg
Shutterstock  

"Ako srce ne uspeva da upumpa dovoljno krvi obogaćene kiseonikom, osećate se umorno i usporeno", objašnjava dr Bob Bouen. U tom slučaju, važno je da se javite lekaru na pregled, a da se i sami posvetite jačanju srčanog mišića.

Bezbedno je da se bavite plivanjem, vožnjom bicikla i jogom, a najjednostavnija vežba koja se preporučuje svakog dana je brza šetnja od oko tri kilometra.

Takođe, pobrinite se da održavate zdravu težinu, smanjite unos natrijuma (u soli), kao i alkohola i šećera.

zdrava hrana.jpg
Shutterstock  

Podsetimo, simptomi koji ukazuju na srčani udar su: jak i iznenadan bol u ruci, grudima ili leđima, mučnina ili bol u stomaku, ledeni znoj i nedostatak vazduha.

Znaci srčanog zastoja mogu biti i uporan kašalj, ubrzan ili nepravilan puls, kao i oticanje u nogama i abdomenu.

Tekst: Lepa&Srećna