Posle prijatnih gotovo prolećnih temperatura u kojima smo imali priliku da uživamo tokom decembra i januara, konačno stiže zahlađenje. Nutricionisti savetuju i da ishranu prilagodimo temperaturama i predlažu da u ovom periodu pred spavanje jedemo namirnice koje mogu da nas zagreju.

 Orašasti plodovi

Uzimanje orašastih plodova, kao što su kikiriki, bademi i pistaći, ubrzava metabolizam i podiže temperaturu tela, pa će vas zagrejati pred san. Pored toga, ovi orašasti plodovi sadrže melatonin, prirodni hormon koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i pomaže vam da zaspite.

Cimet

Nije slučajno što je cimet povezan sa zimom. Zahvaljujući svojim termogenim svojstvima koja povećavaju toplotu tela kada je hladno, savršen je za konzumiranje pre spavanja. Ako stavite malo cimeta u čašu mleka uveče pred spavanje,  ne samo da će da vas zagreje, već ćete zbog triptofana u mleku koji izaziva san bolje da se odmorite.

Banane

Ispunjene vitaminom B i magnezijumom, banane pomažu u funkcionisanju štitne, kao i nadbubrežnih žlezda i tako regulišu telesnu temperaturu po hladnom vremenu. Visok nivo magnezijuma ne samo da greje, već i pomaže mišićima da se opuste pred spavanje.

Đumbir

Đumbir je još jedna odlična hrana koju možete konzumirati da biste se zagrejali pre nego što zaspite. Sa vazodilatacijskim svojstvima đumbira, vaši krvni sudovi su opušteni, što doprinosi povećanom protoku krvi i pomaže telu da se zagreje. Odlučite se za čaj od đumbira i ako patite od začepljenog nosa zbog vremenskih prilika, to će vam olakšati da bolje spavate.

Šargarepa

Za varenje ovog korenastog povrća potrobno je više energije, a olakšava da utonemo u san jer sadrži alfa-karoten kao i kalijum.

Hladna hrana koju treba izbegavati pre spavanja

Kada pokušavate da se zagrejete pre nego što odete na spavanje nemojte unositi sledeće namirnice

  • celer
  • krastavac
  • pomorandže
  • kajenske paprike
  • kelj i kupus

Tekst: Lepa&Srećna