Najbolji način da se skine salo sa stomaka je kombinacija vežbanja i zdrave ishrane, ali dodavanje određenih hranljivih materija može unaprediti ove efekte. Biljni čajevi u sebi sadrže dosta hranljivih jedinjenja koja štite od oštećenja slobodnih radikala povezanih sa nekoliko stanja. Ponekad ove hemikalije ometaju proizvodnju masnih ćelija, što dovodi do gubitka masti.

Rooibos čaj, ili kako ga još zovu crveni čaj, takođe ima utvrđena svojstva snižavanja glukoze u krvi, što ga čini korisnim u prevenciji dijabetesa, a sve više se veruje da je ovaj čaj odlična prevencija u stvaranju masnih ćelija.

Masnoća koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast), a povezana je s dijabetesom, moždanim udarom, demencijom i rakom. Sala na stomaku je, najteže rešiti se, a zašto je ono toliko uporno objašnjavaju stručnjaci.

"Naravno, ne postoji zamena za zdravu ishranu i dosta kretanja kada je u pitanju gubitak težine, ali rooibos bi mogao da pruži dodatnu podršku", tvrdi hemičar Tim Bond.

Visceralna masnoća je nevidljiva za oko, ali ponekad je stomak koji je naduven dobar pokazatelj da postoji salo u trbušnoj duplji.

"Kako žene prolaze kroz srednje godine, raste i udeo masti u njihovom organizmu. Čak i ako se zapravo ne ugojite, vaš struk može da poraste za nekoliko centimetara dok se visceralna masnoća gura prema trbušnom zidu“, tvrde nutricionisti

Studija objavljena u časopisu "Phito-medicine" pokazala je da redovna konzumacija rooibos čaja može pomoći u blokiranju proizvodnje novih masnih ćelija. Takođe otkriveno je smanjenje lučenja leptina, hormona koji inhibira glad i reguliše energetski balans.

Rooibos čaj ​​može doprineti zdravlju srca tako što pozitivno utiče na krvni pritisak. Takođe može da snizi "loš" LDL holesterol i podigne "dobar" HDL holesterol kod onih koji su izloženi riziku od bolesti srca. Ovaj čaj nazivaju i “majčino čudo” zahvaljujući blagotvornom delovanju na dojilje,  odnosno na nervozne bebe koje se nakon dojenja umire, lakše utonu u san i mirnije spavaju.

Izvor: Lepa&Srećna