Zimska sezona može biti izazovna za vaš imuni sistem. Iznenadni pad temperature u početku može izgledati kao prijatna promena, ali ako organizam nije pripremljen, dolazi do komplikacija. Zato je važno ishranu prilagoditi godišnjem dobu, a stručnjaci navode četiri vrste namirnica koje treba izbegavati tokom zimskih meseci.

Mlečni proizvodi
Ako ste veliki ljubitelj mlečnih proizvoda poput sira, mleka i jogurta, najbolje je da prekinete njihovu konzumaciju tokom zime. Mlečni proizvodi, posebno hladni, ne smatraju se zdravom zimskom hranom, a ukoliko ste prehlađeni, ili kašljete, lekari kažu strogo ne.

Sirovo povrće

Važno je da ishranu  temeljimo na zdravim namirnicama, a treba izbegavati one koje nisu "u sezoni". Najbolje je zaobići sirovo povrće jer njegovo varenje može biti teško za želudac. Tokom zime, vašem telu je potrebna energija da bi se zagrejalo, a konzumiranje sirovog povrća uvek čini da vaše telo koristi više energije za njegovo varenje, što nije idealno.

Rashlađena gazirana pića

Kada sastavljate listu zimskih pića koja su bezbedna za konzumiranje, svakako izbegavajte ohlađena gazirana pića. Konzumacija piča direktno iz frižidera nije preporučljivo za zimski period. Držite se toplih šoljica čaja i proći ćete kroz sezonu bez prehlada.

Letnje voće

Tokom zime, pokušajte da izbegavate voće kao što su jagode, breskve i borovnice jer nije sezonsko, i verovatno je dosta vremena provela u hladnjačama pre nego što je stiglo do vašeg kuhinjskog stola. Konzumiranje voća koje je veštački uzgajano ili napunjeno konzervansima takođe nije dobro za vaš imuni sistem tokom bilo koje sezone.


Narandže i šipak se preporučuju za konzumacijiu tokom zime jer će ojačati imunitet.

 Tekst: Lepa&Srećna